NAJAVA: Hodočašće Svetom Iliji na Biokovu

ilija 00 thKako običaj nalaže, u obnovljenoj crkvici Sv. Ilije, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu 20. srpnja s početkom u 10:00 održat će se tradicionalna Sveta misa. Ove godine se poklpa da je misno slavlje baš na blagdan Sv. Ilije pa to je svakako jedan dodatni motivator da nam se prdriužite.

Uz to važno je pripromenuti i da su detaljno pročišćeni i markirani svi popularni pravci uspona sa sjeverne strane počevši sa onim recimo najlakšim sa Kaoca pa do onih nešto zahjtevnijih iz smjera Šuta ili ili Staro... .. .

ODGOĐENO: misno slavlje na Biokovskom vrhu Sveti Vid (Sutvid)

zig thNažalost primorani smo vas obavijestiti da se zbog ne planskih obveza Don Dražena koji je primoran odgoditi za sutra predviđenu misu u potpunosti odgađano za sutra najavljeno okupljanje planinara podno Sutvida. Svima koji su podržali ovaj projekt i radovali se ovome iskreno zahvaljujemo i iskreno se ispričavamo zbog ovakvog ishoda.

Obnavlja se misno slavlje na Biokovskom vrhu Sveti Vid (Sutvid). Svetu misu služit će Don Dražen Balić u Spili pod Svetim Vidom u Jelićima koja će biti posvećena Svetom Vidu kao i kip sveca. Misno slavlje održati će se 12. Lipnja u srijedu u 10 sati.

 

Stara crkvica Sv Vida na samom vrhu 1332 m izložena je čestim udarima groma te su sačuvani njeni temelji. Ovim su ispunjene želje Župljanaca i njihovih prijatelja planinara da se obnovi misno slavlje. Sveti Vid (Mazara del Vallo, oko 290. – Lukan... .. .

Evo i jedne sjajne vijesti iz Nepala!!

stipe viki thKapetan duge plovidbe Antonio Jelčić (41) rodom iz Metkovića, a životom iz Zagreba, koji je ujedno i član našeg malog HPD-a iz Zagvozda popeo se 20.05. na Mt. Everest, a 22.05. na Lhotse. Antonio je uz Stipu Božića i našeg zeta Marija Celinića treći naš član HPD-a sa najvećim svjetskim vrhom pod nogama!!

Uz Everest dva dana poslje popeo je i 8516 metara visoki Lhotse, četvrti najviši vrh na svijetu. Tim je postignućem postao prvi Hrvat kojemu je pošlo za rukom da osvoji ova dva vrha i prvi Hrvat koji je odjed.. .. .

 

NAJAVA: Uređenje i markiranje planinarske staze Šute - Vraca

markiranje thNkon odrađenih akcija na čišćenju službenih i markiranih pravaca uspona prema najvišem vrhu Biokova, staze prema Kaocima, Lokvi i Raadića stanovima te radova na Župskom dijelu Biokova, članovi društva svoje djelovanje za ovu nedjelju planiraju usmjerili prema najstrmijim i za održavanje iznimno zahtjevnim zabiokovskim padinama između vrhova Sveti Ilija i Ščirovac (Miletnjak) te se prihvatili opsežnog posla na uređivanju staze koja iz donjeg Rastovca preko Šutinih stanova vodi do prijevoja Vraca gdje se križa sa BPS-om i nudi pregršt opcija za nastavka puta, istočno prema Sv. Iliji, zapadno prema Ščirovcu, Pozjati ili pak Bukovcu te spus... .. .

45. godišnjica uspona Stipe Božića na Mount Everest

stipe viki thDanas je 45. godišnjica od uspona prvog Hrvata, splitskog alpinista Stipe Božića, na najviši planinski vrh svijeta, 8848 metara visoki Mount Everest. Stipe je bio član ekspedicije koja je 1979. godine dosegnula "krov svijeta" usponom preko zapadnog grebena Mount Everesta što nikome, prije niti nakon tog podviga, nije pošlo za rukom.

Deset godina kasnije Božić je podvig ponovio uspinjući se južnim grebenom i time postao prvi čovjek koji je do najviše točke planeta stigao iz dva smjera. Božić je "ulaznu vizu" za ekspediciju na Mount Everest 1979. godine osigurao usp.. .. .

RADNA AKCIJA: Još jedan vikend u rovovima :)

markiranje thViše ni ne znam koji je ovo vikend za redom da ga provodimo radno na sjevernim padinama Biokova, nakon što smo detaljno obnovili najdužu i najzahtjevniju stazu pod našom upravom, svojevrsnu transverzalu koja iz Brzica preko Kaoca i Podršca vodi do Lokve sa novo markiranim odvojkom prema Radića stanovima usredotočili smo se i obnovili stazu koja Starog sela preko Dobrog dola i Vražjeg klanca vodi do možda i najupečatljivijeg biokovskog vrha Svetog Ilije. 

Osim prekrasnog pogleda koji puca na obje strane Biokova ovaj vrh krasi i prekrasna kamena kapelica koju su mještani Zagvozda obnovili odnosno ozidali iz temelja dvije tisuć... .. .