O nama

Written by Teo Bartulovic.

Naša misija i vrijednosti

Novo idejno riješenje Loga HPD-a Sveti Jure Zagvozd Danas bez Interneta teško možemo živjeti i svatko tko drži do sebe, svojeg posla, firme, organizacije ili društva ima Web stranice na kojima opisuje svoje djelovanje te na više ili manje dopadljiv način nudi razne informacije o svojem radu te prezentira i promovira svoje aktivnosti.

Naravno, planinarska društva nisu iznimka, Internet nam je otvorio neslućene mogućnosti u pogledu dijeljenja informacija i danas velika većina društava u Hrvatskoj ima svoje stranice na kojima nude razne informacije pa smo tako i mi u HPD-u Sveti Jure došli na ideju da pokrenemo ovu stranicu kako bi podijelili radost i zadovoljstvo planinarenja vodivši se za onom 'podijeljeno zadovoljstvo je udvostručeno zadovoljstvo'.

Svojom konstantom aktivnošću u praksi i na internetu nastojat ćemo promicati našu velebnu planinu Biokovo, osobito po našem mišljenju pomalo nepravedno zapostavljenu sjevernu stranu, njenu jedinstvenu ljepotu, veliko bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, njene ponikve, vrtače, škrape, doce, špilje i ledenice te nebrojne kraške jame.

Osim popularizacije planinarenja kao takvog, naša osnovna misija je upoznavanje mlađih naraštaja ali i onih nešto starijih sa mrežom drevnih putova, staza, staja i stanova izgrađenim vrijednim rukama naših djedova koji su desetljećima trgali kamen iz zagrljaja škrte Biokovske grude s ciljem olakšavanja teških uvjeta življenja i boljeg sutra budućim pokoljenjima.

Ova još ne tako davno iznimno korisna i reprezentativna zdanja koja su našim precima osiguravala životnu egzistenciju, danas propadaju pod zubom vremena i ljudske nebrige i krajnje je vrijeme da se nešto pokrene i napravi kako bi se materijalno i kulturno naslijeđe naših predaka sačuvalo za buduće naraštaje.

Stranica nije napravljena kako bi promovirali sami sebe već ohrabrili i ostale da sa nam podjele svoje dogodovštine, iskustva, saznanja, akcije te fotografije sa njihovih ekspedicija. Ne želimo da ovo postane 'one man show' i stoga Vas molimo da ukoliko imate neku zanimljivu pricu, članak, foto album, planirate akcije, druženja ili bilo sta drugo vezane sa osnovnom tematikom ovog website-a da nas kontaktirate bilo putem online formulara koji možete naći u kontakt sekciji, bilo putem mobitela, maila ili Facebook-a .

Isto tako je važno pripomenuti da glavni cilj ove stranice nije uputiti što više ljudi da samostalno odlazi u planine koristeći GPS rute te ostale informacije dostupne putem našeg web-a, već planinarima ali onima koji će to možda tek postati ponuditi korisne informacije o planinarstvu kao zdravom, zanimljivom i ugodnom načinu provođenja slobodnog vremena.

Naravno posve je razumljivo da će mnogi doći na naše stranice kako bi pogledali galerije, preuzeli što više praktičnih informacija, detaljnih uputa i GPS ruta za planiranje svojih izleta ali se pri tom nadamo da će početnici shvatiti zašto se vrijedi učlaniti u planinarsko društvo, organizirano pohoditi planine te uz iskusne planinare stjecati i usavršavati svoje planinarske vještine.

Trenutno dostupne rute

Biciklističke (MTB) rute po Zagvozdu i okolici

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
39
MTB: Zagvozd - Sudišće - Kaoci star  star  star star  star  star
-
More to come shortly....    

Rute na kojima trenutno radimo i trebale bi bit dostupne uskoro

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
 
Lovrinčevići - Lokvice - Matkov bunar - Sv. Jure    
 
Mucići - Ledenica - Sv. Jure    
 
Dedići - Sv. Ilija - Ščirovac - Šute    
 
Milići - Sv. Jure - Lokva - Ozdrvača - Kaoci - Brzice    
 
Brzice - Kaoci - Poleganusa - Radica kamenice - Misljen - Stanići    
 
Župa (Takalo) - Gradska špilja - Čulija - Jarova rupa - Vlaka - Sv. Rok    

OBAVEZNO pročitati pravilnik prije preuzimanja ruta!

warning th Početkom 2010. Hrvoje Zrnčić predložio je Komisiji za planinarske putove HPS-a ideju o novoj vrsti planinarskih putova, tj. trasiranju novih službenih planinarskih putova koji bi za razliku od klasičnih bili digitalno 'markirani'. Zajedničko objema vrstama putova je njihovo redovito održavanje pri čemu prvenstveno mislimo na osiguranju njihove prohodnosti a oo što ih razlikuje su vrste oznaka. Klasični planinarski putovi su označeni bojom na terenu i to crvenom i bijelom sukladno markacijskom pravilniku.


detalj loga
IZVRŠNI ODBOR HPD Sveti Jure
 • Ivan Buljubašić (LOVAC) - Predsjednik
 • Miroslav Gaće - Dopredsjednik
 • Jadranko Šušnjar - Tajnik
 • Stjepan Roglić  - Član izvršnog odbora
 • Marijan Guć - Član izvršnog odbora
 • Mirko Kristić - Član izvršnog odbora
 • Mladen Kujundžić - Član izvršnog odbora
 • Vito Miloš - Član izvršnog odbora
 • Ante Bulić - Član izvršnog odbora
 • Davor Šuvar - Član izvršnog odbora
 • Mladen Mlikota - Član izvršnog odbora
 • Teo Bartulović - Narrator/storyteller
K O N T A K T


memorandum

Autor: Teo Bartulovic
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!