NAJAVA: Uređenje i markiranje planinarske staze Šute - Vraca

Written by Teo Bartulovic.

markiranje thNkon odrađenih akcija na čišćenju službenih i markiranih pravaca uspona prema najvišem vrhu Biokova, staze prema Kaocima, Lokvi i Raadića stanovima te radova na Župskom dijelu Biokova, članovi društva svoje djelovanje za ovu nedjelju planiraju usmjerili prema najstrmijim i za održavanje iznimno zahtjevnim zabiokovskim padinama između vrhova Sveti Ilija i Ščirovac (Miletnjak) te se prihvatili opsežnog posla na uređivanju staze koja iz donjeg Rastovca preko Šutinih stanova vodi do prijevoja Vraca gdje se križa sa BPS-om i nudi pregršt opcija za nastavka puta, istočno prema Sv. Iliji, zapadno prema Ščirovcu, Pozjati ili pak Bukovcu te spus... .. .

45. godišnjica uspona Stipe Božića na Mount Everest

Written by Teo Bartulovic.

stipe viki thDanas je 45. godišnjica od uspona prvog Hrvata, splitskog alpinista Stipe Božića, na najviši planinski vrh svijeta, 8848 metara visoki Mount Everest. Stipe je bio član ekspedicije koja je 1979. godine dosegnula "krov svijeta" usponom preko zapadnog grebena Mount Everesta što nikome, prije niti nakon tog podviga, nije pošlo za rukom.

Deset godina kasnije Božić je podvig ponovio uspinjući se južnim grebenom i time postao prvi čovjek koji je do najviše točke planeta stigao iz dva smjera. Božić je "ulaznu vizu" za ekspediciju na Mount Everest 1979. godine osigurao usp.. .. .

RADNA AKCIJA: Još jedan vikend u rovovima :)

Written by Teo Bartulovic.

markiranje thViše ni ne znam koji je ovo vikend za redom da ga provodimo radno na sjevernim padinama Biokova, nakon što smo detaljno obnovili najdužu i najzahtjevniju stazu pod našom upravom, svojevrsnu transverzalu koja iz Brzica preko Kaoca i Podršca vodi do Lokve sa novo markiranim odvojkom prema Radića stanovima usredotočili smo se i obnovili stazu koja Starog sela preko Dobrog dola i Vražjeg klanca vodi do možda i najupečatljivijeg biokovskog vrha Svetog Ilije. 

Osim prekrasnog pogleda koji puca na obje strane Biokova ovaj vrh krasi i prekrasna kamena kapelica koju su mještani Zagvozda obnovili odnosno ozidali iz temelja dvije tisuć... .. .

Akcije uređivanja staza prema Sv. Iliji i Lokvi

Written by Teo Bartulovic.

markiranje thU skladu sa stanjem na terenu i planom da se do sezone hodočašća sve staze pod jurisdikcijom našeg HPD-a dovedu u optimalno stanje ovaj tjedan imamo u planu odraditi dvije akcije prva u srijedu na praznik rada iz Starog sela do Dobrog dola dok je druga planirana za kraj tjedna, subota i nedjelja. 

Ova akcija za vikend je planirana na dva dana sa noćenjem na Lokvi kako bi se kompletirala prethodna akcija i do kraja odradila staza koja iz Brzica preko Kaoca, Drljenovca, Ozdrvače i Podrašca vodi do planinarskog doma na Lok... .. .

Danas slavimo blagdan Svetog Jure po kome je društvo dobilo ime!

Written by Teo Bartulovic.

juraj thDanas je blagdan Svetog Jure a obzirom da naše društvo ponosno nosi isto ime ujedno je i naš imendan. Svima vama koji danas slavite imendan upućujemo najljepše čestitke a zbog specifičnih vremenskih uvjeta koji vladaju na najvišem vrhu Biokova, proslava i misno slavlje je kao i obično pomaknuto na zadnju subotu mjeseca srpnja.

Sveti Juraj (lat. Georgius, grč. Georgios) što u prijevodu znači "zemljodjelac" – "seljanin" jedan je od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne crkve. Sveti Juraj je rođ... ..

Ovu subotu svi putovi vode na radnu akciju na Biokovi

Written by Teo Bartulovic.

markiranje thDU skladu sa stanjem na terenu i planom da se do ljeta sve staze pod jursidkcijom našeg HPD-a dovedu u optimalno stanje u subotu 06.04.2024. godine organiziramo radnu akciju održavanja planinarske staze koja kreće iz Brzica prema Lokvi i Radića stanovima (sklonište).

Na samoj stazi je potrebno sanirati stabla koja su stradala u par orkanskih udara juga ove zime te osvježiti djelomično dotrajalu markaciju. Zadnje ali ne manje bitno osim već navedenog također je zbog novog skloništa koje se nalazi na Rad... .. .