Paljenje vatre tijekom boravka u prirodi!

Written by P.A.S. klub Lepoglava.

vatra thVatra je važan čimbenik u evoluciji čovjeka. Kada je naučio paliti vatru čovjek je napravio bitan korak u svom razvoju, preživljavanje mu je bilo sigurnije, prehrana mu se promijenila, oruđa i oružja poboljšala, bio je zaštićen i spreman za napredak

Iskustvo boravka u prirodi može biti ugodno samo ako su zadovoljene tri osnovne ljudske potrebe. Uz zaklon i vodu vatra definitivno spada u tri najvažnija prioriteta tijekom boravka u divlji... .. .

Zanimljiva, ručno crtana, panoramska karta Biokova

Written by Teo Bartulovic.

perspektivna thVeć sam pisao kako o digitalnim tako i o onim klasičnim kartama parka Prirode Biokovo al' sam pri tome zaboravio spomenuti možda i najzanimljiviju među njima, ručno crtanu i iznimno vizualno atraktivnu panoramsku (perspektivnu) kartu Parka prirode Biokovo.

Dakle ovdje se ne radi o klasičnoj topografskoj karti koju će te uvijek imati sa sobom i koja će vam olakšati orijentaciju na terenu već prvenstveno u vizualno atraktivnom i nadasve subjektivnom prikazu jednog od najljepših i najatraktivnijih dijelova jadranske obale.

Ova perspektivna karta Parka prirode Biokovo izrađena je na zahtjev Javne ustanove "Park prirode Biokovo", kao ilustracija i pomoć turistima i planin... .. .

Garmin GPSMAP 62/78 TIPS & TRICKS

Written by Teo Bartulovic.

tipsandtricks thS obzirom na to da GPS uređaji postaju sve popularniji među planinarskom populacijom, isto kao i među so called ekstremnim sportistima, lovcima te ljubiteljima Geocacha-a, odlučio sam da napravim veću/opširniju listu tipova i trikova, koji će vaše korištenje ručnih GPS uređaja iz Garmin porodice učiniti ugodnijim i lakšim i učinkovitijim.

Prije nego što uopće krenete s čitanjem ovog članka I primjenom svega onoga što nađete u njemu morate znati da neki od ovih postupaka mogu izbrisati podatke (točke rute, trase, itd.) te vratiti uređaj na tvorničke postavke, pa sve dolje navedene postupke koristite isključivo na vlastitu odgovornost a ukoliko nemate pričuvnu kopiju podataka, neke od njih poput HARD reseta koristite isključivo kao posljednju opciju kada ništa drugo ne pomaže i nemate ovlaštenog servisa u blizini.

Krenut ćemo s rješavanjem problema koji uglavnom nastaju u radu s uređajem dok je spojen na računalo u USB modu iz razno raznih razloga, gubitak veze, lodanje ošte... .. .

O digitalnim kartama Parka prirode Biokovo...

Written by Teo Bartulovic.

Demo ImageKako sam već negdje spomenuo, ručni GPS uređaji su postali iznimno popularni među planinarskom populacijom, mladim naraštajima osobito, a obzirom da sam na glasu kao ovisnik o internetu i zaljubljenik u tehnologiju općenito (all things digital) dobivam sve više upita vezano za GPS uređaje te digitalne karte koje se mogu koristiti u kombinaciji s njima ili bez njih pa da bi izbjegao da se ponavljam kao pokvarena ploča, odlučio sam napravit nekoliko članaka kako bih približio GPS tehnologiju ljudima koji do sada nisu bili previše u doticaju sa istom.

Nakon recenzije GPSMAP 62s uređaja, te nekoliko dodatnih članka u kojima opisujem kako izvuči maksimum iz ovog kao i iz ostalih Garmin uređaja u ovom posljednjem članku u nizu ću se pozabaviti kako digitalnim tako i onim klasičnim, 'papirnatim' kartama Parka Prirode Biokovo.

Jedna od glavnih osobina novijih Garmin uređaja (svi Garmin ručni GPS uređaji iz serija Oregon, Dakota, Colorado, te GPSMAP 62 i 78) je mogućnost dodavanja rasterskih karti. To znači da se u memor.. .. .

Dodavanje vlastitih te izmjena postojećih POI ikonica na Garmin uređajima

Written by Teo Bartulovic.

paint thJedna od ključnih prednosti Garmin uređaja je mogućnost prilagodbe sučelja što dodatno pojednostavljuje interakciju i doprinosi lakoći uporabe. Softver je posve konfigurabilan te dolazi sa već nekoliko predefiniranih profila uz mogućnost kreiranja vlastitih na kojima primjerice možete kombinirati kompas sa mapom, mijenjati sadržaj i položaj podatkovnih polja kao i veličinu brojeva (velika i mala), mijenjati izgled i raspored funkcija u glavnom izborniku, boje pozadina, veličine ikonica, redoslijed stranica itd., itd.

No to nije sve, da bi korisničko sučelje napravio još fleksibilnijim Garmin je na svojim novijim uređajima dodao mogućnost prilagodbe ikona točki puta (waypoints) tj. omogućio korisnicima da standardni set ikona obogate svojim vlas... .. .

Preuzimanje i konverzija OSM karta za Garmin uređaje

Written by Teo Bartulovic.

osm thOpenStreetMap je projekt koji kreira i pruža slobodne geografske podatke, kao što su karte gradova i naselja svakome tko ih želi. Projekt je nastao iz razloga što većina karata za koje mislite da su slobodne za korištenje, ustvari imaju pravna ili tehnička ograničenja za njihovu uporabu, što sprječava ljude da ih koriste na kreativne, produktivne te neočekivane načine.

Postoji nekoliko načina za dodavanje OSM karata a ja ću ovdje opisati onaj koji koristim i ja osobno a po meni je ujedno i najbolji jer omogućuje download samo onog dijela karata koji vam treba i to u više formata, exe za baseCamp ili img. za direktan upload na uređaj primjerice.

Service za konverziju i preuzimanje je smješten na ovoj adresi i pruža uslugu besplatne konverzije i preuzimanja ODM kartata za Garmin uređaje. Sam proces je iznimno jednostavan i sve što trebate napraviti je izabrati vrstu mape koju trebate (rutabilna, nerutabilna), sa drop-down menija selektirati jedno od predfiniranih područja, Hrvatsku primje... .. .