45. godišnjica uspona Stipe Božića na Mount Everest

Written by Teo Bartulovic.

Danas je 45. godišnjica od uspona prvog Hrvata, splitskog alpinista Stipe Božića, na najviši planinski vrh svijeta, 8848 metara visoki Mount Everest. Stipe je bio član ekspedicije koja je 1979. godine dosegnula "krov svijeta" usponom preko zapadnog grebena Mount Everesta što nikome, prije niti nakon tog podviga, nije pošlo za rukom.

Deset godina kasnije Božić je podvig ponovio uspinjući se južnim grebenom i time postao prvi čovjek koji je do najviše točke planeta stigao iz dva smjera. Božić je "ulaznu vizu" za ekspediciju na Mount Everest 1979. godine osigurao usponom na 7492 metra visoki Hindukuš, no i tada je malo tko, pa i on sam, vjerovao da će "čovik s mora" stići do cilja prije nekih iskusnih slovenskih penjača. San o Everestu poznati je alpinist pretočio u zbilju još dvaput - 1989. i 1996. godine, no da bi ga dosanjao tijekom nekih je noći pri usponu i silasku s "krova svijeta", kako bi izbjegao smrzavanje, morao sanjati budan! Posebno pamti noć koju je pri prvom silasku s Everesta na oko 8 300 metara visine, uz snježnu mećavu i temperaturu oko 40 stupnjeva ispod ništice, probdio bez ikakve opreme za spavanje - šatora, vreće ili prostirke.

Priliku koristimo da najavimo i svečano otvaranja festivala ''Brdo knjiga' u Samoboru sutra, 16. svibnja u 19.30 na velikoj pozornici Bunkera gdje će novu veliku monografiju 'Planine / Mountains' predstaviti njezini urednici Stipe Božić i Alan Čaplar.

Uz nastup benda Pavel, publiku sutra čeka i ekskluzivno pretpremijerno prikazivanje epizode 'Biokovo' iz druge sezone serijala 'Planine' koji se na jesen vraća na HRT-ove ekrane. Voditelj epizode, Vedran Mlikota, također dolazi na pozornicu Brda predstaviti tu izazovnu planinu i svoje društvo na njoj.

Atraktivna planinarska monografija Planine/Mountains, posvećena 150. obljetnici organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Na 296 stranica dvojezične hrvatsko-engleske monografije predstavljene su sažeto hrvatske planine, organizirano planinarstvo i postignuća u raznovrsnim planinarskim djelatnostima. Knjiga je uvezana u tvrde korice a na njezinim stranicama nalazi se više od 400 brižljivo odabranih fotografija i ilustracija.

Ova reprezentativna monografija idealan je dar za svakog ljubitelja planina jer je u njoj na sažet i slikovit način predstavljeno sve najznačajnije o našim planinama i planinarstvu. Budući da je sav tekst preveden na engleski jezik, knjiga će biti zanimljiva i čitka i za čitatelje iz inozemstva koji žele upoznati hrvatske planine te tradiciju i postignuća organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tekstovi i slike na stranicama ove knjige potvrđuju da hrvatski planinari zaista s punim pravom mogu biti ponosni na organizirano planinarstvo u Hrvatskoj i sva ostvarenja u proteklih 150 godina.

Knjiga izlazi u nakladi Hrvatskog planinarskog saveza i Hanza medije, a urednici su Stipe Božić i Alan Čaplar. Knjiga Planine/Mountains se po promotivnoj cijeni od 25,00 € može naručiti ili nabaviti u Hrvatskom planinarskom savezu (Kozarčeva 22, Zagreb; www.hps.hr, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel. 01/48-23-624 ili 01/48-24-142), ili preko web-trgovine na webu HPS-a. Za slanje poštom na cijenu se obračunavaju troškovi poštarine. Knjiga će biti svečano predstavljena 16. svibnja 2024. na otvaranju festivala Brdo knjiga u Samoboru

stipe viki 01
Viki Grošelj i Stipe Božić

Stipe Božićjedan je od najuspješnijih hrvatskih ali i svjetskih alpinista, koji se popeo na tri najviša svjetska vrha: Mount Everest, K2 i Kangcenjungu, odnosno bio je na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata. Osim planina, spustio se i na dubinu od 1395 metara u Lukinoj jami na Velebitu, pa je i svojevrstan rekorder uzme li se u obzir ta dubina ispod površine zemlje i visina najvišega planinskoga vrha Mount Everesta. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo fotografija, od koji je mnoge izlagao na samostalnim i skupnim izložbama.

Također je i autor mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i kalendara te triju knjiga: Put na vrh svijeta, Sedam vrhova i K2 Trijumf i tragedija. Profesionalnom kamerom snimio je kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta; čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta. Režirao je i više od stotinu dokumentarnih filmova u sklopu serijala: Sedam vrhova, Dubine, krš i more, Planine Hrvatske, Pustinje svijeta, Nazovi 112 i Let nad Hrvatskom, prikazanih na HTV-u.

Sudjelovao je i na mnogim međunarodnim festivalima, gdje je u Trentu 1999. godine nagrađen njegov film Reticent Wall kao najbolji sportski dokumentarni film, dok je film Dhaulagiri Express nagrađen na festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.


Autor: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2016 - All Rights Reserved!