MTB: Zagvozd - Sudišće - Kaoci

00 sNakon nekoliko kišnih i tmurnih dana osvanulo je prekrasno sunčano nedjeljno jutro (Slika 0) kao stvoreno za izlet u prirodu, pa sam odlučio obrisati prašinu sa svog Trek-a te krenuti put Kaoca novoizgrađenim požarnim makadamom, kojim je uzgred rečeno dosada netaknuta sjeverna strana Biokova nepovratno devastirana, no to je posve druga tema o kojoj ne želim ovdje.

Ruta kreće iz centra Zagvozda državnom cestom D62 (Slika 1) kroz zaseoke Mucići i Milići prema lokalitetu Sudišće udaljenom nekih 4 kilometra u smjeru Vrgorca. Sa državne ceste se skreće prije prve kuće na oštro desno (Slika 2) te nastavlja makadamom pored obrađenih njiva prema novoizgrađenom putu odnosno rampi (Slika 3) koja se nalazi na 500 metara nadmorske visine a ukoliko je zatvorena biciklom se može bez problema obići sa desne strane.

Obzirom da se radi o štirkom i friško probijenom putu, ruta i nije nešto naročito tehnički zahtjevna ali kako se radi o konstantnom usponu po relativno grubom makadamu iziskuje solidnu fizičku spremu kao i dosta opreza, osobito pri downhill-u.

Motornog prometa gotova da i nema pa je put još uvijek neutaban i tijekom cijele rute se smjenjuju rastresiti šljunkoviti dijelovi sa područjima prekrivenim poprilično krupnim i izraženim kamenjem i stoga je osim dobre kondicije potreban i dobar MTB (brdski bicikl, mountain bike), full suspension bi bio idealan.

Nedugo nakon glavne rampe požarni put prolazi poviše zaseoka Milići te siječe planinarsku stazu koja vodi prema Vrhu Sveti Jure (Slika 4) te nastavlja dalje do druge rampe postavljene od strane stočara kako bi spriječili spuštanje stoke koje je na ispaši na Biokovskim proplancima. Ova rampa je uvijek zatvorena i potrebno je sići s bicikla i opet ju zatvorit po prolasku (Slika 5). Ovo je jako bitno jer ukoliko ostane otvorena stoka bi mogla proći prema obradivim površinama i napraviti popriličnu štetu.

Od ove točke se ujedno počinju otvarati lijepi, premda ne i spektakularni pogledi na kompletno Biokovsko zaleđe (Slika 6), Imotski te udaljene hercegovačke vrhunce koji će vas pratiti i postajati sve ljepši i veći kako se budete približavali Kaocima.

Obzirom da je mreža pastirskih putova i oputina sa sjeverne strane Biokova iznimno gusta (u što se možete uvjeriti u našoj GPS sekciji), osim već spomenute staze prema najvišem vrhu Biokova požarni put sječe i pregršt ostalih planinarskih staza pa će te tako nailaziti na odvojke kojima se pješice može prema Bartulovića stajama i dalje prema Stanićima, prema Jabukovu podu, Ozdrvači, Ržišćima…

Put isto tako vodi i pored mnogobrojnih uglavnom napuštenih i ruševnih pastirskih stanova od kojih se neki poput onog Zinzinog koji se nalazi neposredno pored puta intenzivno obnavljaju. Zinzinu staju sam namjerno spomenuo jer se preko puta nje nalazi stara Čagljeva čatrnja (gustirna) na kojoj ukoliko je potrebno možete obnoviti zalihe vode bilo pri usponu bilo pri spustu.

Uspon se nastavlja klasičnim spempertinama prema odredištu a od usputnih lokaliteta mogu još jedino spomenuti veliku troglavu jelu koja se nalazi na okuci podno Kaoca a koja se nažalost počela sušiti nakon što je teška mehanizacija protutnjala pored nje, pa ukoliko je želite vidjet u svoj njenoj ljepoti (Slika 7) bilo bi bolje da odmah sjednete na MTB i krenete put Kaoca.

Detaljna statistika i virtualni pregled staze:
 
Ukupna duljina:

11.30


kilometra

  Atraktivnost: star   star   star  
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star   star   star 
Sagoreno ćevapa: burger  burger  burger
Polazište: Zagvozd
Odredište: Kaoci
Ukupni uspon: ˄ 9,90 km / 612 m
Ukupni spust: ˅ 1,20 km / 60 m
Minimalna visina: ≈ 473 m
Maksimalna visina: ≈ 1039 m
Markacija staze: Asfalt / Makadam
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Nešto prije spomenute jele susrećem Ciju na prometalu (Slika 8) mnogo primjerenijem ovim stazama od onog kojeg ja imam, a on me upozorio na strvinu koja se nalazi nešto više. Sam prizor strvine se nikako ne uklapa u inače ljupke i životopisne Bikovske proplanke (Slika 9) niti u ovu priču ali ako vas zanima nešto više o tome možete naći u ovom članku.

Odredište ove rute su Kaoci, plato promjera pedesetak metara (Slika 10-1, 10-2, 10-3, 10-4, 10-5, 10-6) smješten zapadno od Sv. Jure na 1025 m.n.v. ako je vjerovati mom Garminu. Sam plato se nalazi podno jelove šume koja nažalost ubrzano propada i povlači se u više dijelove prema Mišljenu (vidi rutu Brzice - Kaoci - Poleganuša - Radića staje - Čulica - Mišljen - Drljenovac - Stanići) Osim triju bunara, na Kaocima se nalazi i stara ruševna šumarska kuća "ZAGORKA" koja je vidljiva i iz Zagvozda.

Sa zapadne strane platoa se nalazi brdo poznato kao Kaočka glavica po čijoj su sjeveroistočnoj strani rasuti brojni i gotovo posve porušeni Bartulovića stanovi, a sa njegove južne strane se nalazi drvena brvnara sa desetak ležaja te kuhinjom koju su izgradili Zagvoški lovci. Nažalost i ovaj objekt je u gotovo jednako lošem stanju kao i spomenuta Zagorka pa ju možete koristiti isključivo na vlastitu odgovornost.

Voda iz bunara nije za piće no ukoliko ste primorani onda ju je svakako potrebno dezinficirati bilo tabletama, prokuhavanjem ili pak UV stabilizatorom. Da stvar bude još gora utvrđena kamenica koja se nalazi u stijenama poviše spomenute brvnare više ne drži vodu a najbliža sljedeća je smještena na Radića stanovima koji su udaljeni nekih sat i pol hoda iznimno zahtjevnom i loše obilježenom stazom

Osim spomenutih objekata nedaleko od Kaoca, desetak petnaest minuta hoda oko Kaočke glavice na rubu guste jelove šume (vidi rutu Stanići - Ržišća - Kaoci - Pisak - Bartulovići) je smješten životopisni plato Ržišća (Slika 11) s predivnim pogledom prema zapadnim obroncima Biokova, vrhovima Sv. Iliji te Ščirovcu (Miletnjaku).

Naravno, nakon uspona čeka vas i povratak istom rutom prema Sudišću i dalje prema Zagvozdu, postoji opcija da se sa požarnog puta skrene planinarskim putem prema Brzicama ili pak na križanju sa putem koji vodi prema Svetom Juri skrenut prema Milićima ali obje opcije su iznimno tehnički zahtjevne sa dijelovima na kojima se MTB čak ne može ni gurati već se mora staviti na rame pa ih neću opisivati ovoga puta ali nije isključeno da ih ne trasiram nekom drugom prilikom.

Iako povratak širokom makadamskom stazom i nije osobito spektakularan doživljaj, mislim da je zbog same činjenice da ste se biciklom prešli granicu od 1000 m.n.v. kao prelijepih i životopisnih Biokovskih proplanaka te jednako lijepim pogledom na Zabiokovlje ovaj uspon vrijedi svake kapi prolivenog znoja.

Trenutno dostupne rute

Biciklističke (MTB) rute po Zagvozdu i okolici

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
39
MTB: Zagvozd - Sudišće - Kaoci star  star  star star  star  star
-
More to come shortly....    

Rute na kojima trenutno radimo i trebale bi bit dostupne uskoro

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
 
Lovrinčevići - Lokvice - Matkov bunar - Sv. Jure    
 
Mucići - Ledenica - Sv. Jure    
 
Dedići - Sv. Ilija - Ščirovac - Šute    
 
Milići - Sv. Jure - Lokva - Ozdrvača - Kaoci - Brzice    
 
Brzice - Kaoci - Poleganusa - Radica kamenice - Misljen - Stanići    
 
Župa (Takalo) - Gradska špilja - Čulija - Jarova rupa - Vlaka - Sv. Rok    

OBAVEZNO pročitati pravilnik prije preuzimanja ruta!

warning th Početkom 2010. Hrvoje Zrnčić predložio je Komisiji za planinarske putove HPS-a ideju o novoj vrsti planinarskih putova, tj. trasiranju novih službenih planinarskih putova koji bi za razliku od klasičnih bili digitalno 'markirani'. Zajedničko objema vrstama putova je njihovo redovito održavanje pri čemu prvenstveno mislimo na osiguranju njihove prohodnosti a oo što ih razlikuje su vrste oznaka. Klasični planinarski putovi su označeni bojom na terenu i to crvenom i bijelom sukladno markacijskom pravilniku.


Sve objavljene GPS rute kao i one koje planiramo objaviti na stranicama pripremljeni su s najvećom pažnjom, trasirani najmanje dva puta sa najboljim Garmin uređajima u oba smjera i onda kombinirani kako bi se dobile što preciznije rute i izbjegle bilo kakve pogreške uzrokovane gubicima signala i ne preciznostima samih uređaja.

Informacije objavljene na našim stranicama nisu prikupljane iz drugih izvora već su isključivo plod našeg rada no usprkos tome ne možemo odgovarati za njihovu uporabu kao što ni u kom slučaju ne možemo odgovarati za štetu i nezgode bilo koje vrste nastalih uslijed korištenjem podataka i informacija koje možete preuzeti sa stranice www.hpd-sveti-jure.com. Dakle sve podatke preuzete iz naše rute sekcije koristite as is na vlastitu odgovornost.

Sve rute objavljene na ovoj web stranici su dostupne u obliku rar arhive koja sadrži podatke u dva najzastupljenija formata zapisa te se mogu koristit na većini GPS uređaj, uređaja iz Garmin, Magellan, Lowrance, Brunton i MLR ponude primjerice te dvama najpopularnijim ‘mapping’ programima, Garmin-ovim MapSource-om te Des Newman-ovim OziExplorer-om. Ukoliko koristite neki drugi uređaj ili program na internet je dostupno bezbroj konvertera tako da ni to ne bi trebalo predstavljati neki problem no ukoliko do njih ipak dođe spremni smo pomoći i odgovoriti na sve upite.

Također je važno pripomenuti da je ova web stranica i njen sadržaj zaštićen od strane HPD-a Sveti Jure Zagvozd te je zabranjena svaka redistribucija ili reprodukcija bilo kojeg dijela sadržaja u bilo kojoj formi za bilo koju svrhu.

Nije dozvoljena (osim sa izričitom pismenom suglasnošću HPD-a Sv. Jure) bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke distribucije materijala.

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulovic
Photo: Teo Bartulovic
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!