GPX: Bartulovići - Bebek guvno - Pišćet - Živa voda - Stanići

Written by Teo Bartulovic.

00 sIshodišna točka ove relativno kratke i ne osobito zahtjevne rute je na državnoj cesti D62 kod table Zagvozd, odnosno skretanje za zaseok Bartulovići (Slika 1) koje se nalazi na oko 1 kilometar od centra Zagvozda u pravcu Splita pored table Zagvozd, a trasirana je prvenstveno kako bi upotpunio neke puno bitnije rute koje se referiraju na ovu rutu tj. dio rute od Bebek guvna do bunara na Pišćetu. 

Kao što sam rekao staza počinje kod table Zagvozd te ide asfaltnim putem ispred Careve koje se skreće lijevo (Slika 2) te nastavlja dalje makadamskim putem prema bunaru odnosno šupljem Bartulovića hrastu (Slika 3) da bi izišla na asfaltni put koji vodi do nikad zaživjele Zagvoške gospodarske zone.

Staza odavde vodi starim Rastovačkim putem prema napuštenoj asfaltnoj bazi pa nakon prolaska ispod autoputa skreće lijevo te nastavlja niz Gornju stranu na dnu koje se prelazi asfaltni put (Slika 4) koji vodi do sjevernog portala tunela Sv. Ilija. Nedugo nakon prelaska asfaltnog puta staza se križa sa putem koji vodi od V. Gospe do Stanića kod osme postaje Križnog puta (Slika 5-1, Slika 5-2) koju obilazi s lijeve strane i onda niz donju stranu nastavlja prema velikom Kljajičevu ranču/vinogradu.

Put dalje vodi pored starog Gaćinog guvna te izlazi na makadam na kojem treba skrenuti lijevo prema Lokvanju a nedugo zatim oštro desno uzbrditom stazom uz Kupinu. Kao ni na ostatku ove staze ni tu nema markacije ali sam skretanje označio sa dva ćulka pa ne bi trebalo bit problema sa pronalaskom odvojka (Slika 7).

Nakon desetak minuta zahtjevnog uspona kroz nisko raslinje i gustu grabovu šumu (Slika 8) izlazi se na put (križanje je obilježeno ćulkom na povećoj stjeni Slika 9) koji vodi prema Stanićima s tim što mi skrećemo lijevo prema Kaocima odnosno Bebek guvnu gdje se staza ujedno račva prema Pišćetu.

Skretanje za Pišćet se nalazi na 555 m.n.v i obilježio sam ga ćulcima sa obje strane (Slika 10-1, Slika 10-2 Slika 10-3), skreće se desno putem koji su lovci protrsili prije nekoliko godina ali je na mjestima već poprilično zarastao pa treba biti oprezan da se ne pogriješi i ne skrene sa staze. Kad sam trasirao ovaj odvojak  podignuo barem desetak ćulaka (Slika 11) pa tako da usprkos nedostatku markacija i djelomično zaraslom stazom ne bi trebalo biti problema da se probijete do bunara na Pišćetu (Slika 12) a onda i do same Žive vode koja se nalazi svega pedesetak metara niže.

Sama lokalitet Živa voda je zanimljiv jer zahvaljujući tanku koji se nalazi nešto niže od samog izvora (Slika 13) obiluje pitkom vodom tijekom cijele godine, čak i u najsušnijim ljetnim periodima (Slika 14a u šumici se nalazi i maleno odmorište (Slika 15) pa je lokacija iznimno primamljiva za odmor bilo da idete prema Ržišćima ili se vračate.

Osim prema Ržšićima te Bebek guvnu odakle smo došli sa Žive vode se može naravno i prema Stanićima urednim makadamskim putem kojeg nije problem slijediti pa ni ne zahtjeva detaljniji opis. Jedino što je bitno pripomenuti da su radovi na cesti prema tunelu Sv. Ilija djelomično izmijenili rutu pa ona više ne ide direktno prema Stanićima već skreće desno novo probijenim makadamom pa lijevo prema nadvožnjaku (Slika 16) kod Crkve Sv. Križa gdje je ujedno i završna točka ove rute.

Detaljna statistika i virtualni pregled staze:
Ukupna duljina:

5.35


kilometara

Atraktivnost: star   star 
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star  
Sagoreno ćevapa: burger 
Polazište: Bartulovići
Odredište: Stanići
Ukupni uspon: ˄ 3,8 km / 383 m
Ukupni spust: ˅ 1,6 km / 381 m
Minimalna visina: ≈ 369 m
Maksimalna visina: ≈ 657 m
Markacija staze: Pokoji ćulak tu i tamo
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Trenutno dostupne rute

Biciklističke (MTB) rute po Zagvozdu i okolici

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
39
MTB: Zagvozd - Sudišće - Kaoci star  star  star star  star  star
-
More to come shortly....    

Rute na kojima trenutno radimo i trebale bi bit dostupne uskoro

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
 
Lovrinčevići - Lokvice - Matkov bunar - Sv. Jure    
 
Mucići - Ledenica - Sv. Jure    
 
Dedići - Sv. Ilija - Ščirovac - Šute    
 
Milići - Sv. Jure - Lokva - Ozdrvača - Kaoci - Brzice    
 
Brzice - Kaoci - Poleganusa - Radica kamenice - Misljen - Stanići    
 
Župa (Takalo) - Gradska špilja - Čulija - Jarova rupa - Vlaka - Sv. Rok    

OBAVEZNO pročitati pravilnik prije preuzimanja ruta!

warning th Početkom 2010. Hrvoje Zrnčić predložio je Komisiji za planinarske putove HPS-a ideju o novoj vrsti planinarskih putova, tj. trasiranju novih službenih planinarskih putova koji bi za razliku od klasičnih bili digitalno 'markirani'. Zajedničko objema vrstama putova je njihovo redovito održavanje pri čemu prvenstveno mislimo na osiguranju njihove prohodnosti a oo što ih razlikuje su vrste oznaka. Klasični planinarski putovi su označeni bojom na terenu i to crvenom i bijelom sukladno markacijskom pravilniku.


Sve objavljene GPS rute kao i one koje planiramo objaviti na stranicama pripremljeni su s najvećom pažnjom, trasirani najmanje dva puta sa najboljim Garmin uređajima u oba smjera i onda kombinirani kako bi se dobile što preciznije rute i izbjegle bilo kakve pogreške uzrokovane gubicima signala i ne preciznostima samih uređaja.

Informacije objavljene na našim stranicama nisu prikupljane iz drugih izvora već su isključivo plod našeg rada no usprkos tome ne možemo odgovarati za njihovu uporabu kao što ni u kom slučaju ne možemo odgovarati za štetu i nezgode bilo koje vrste nastalih uslijed korištenjem podataka i informacija koje možete preuzeti sa stranice www.hpd-sveti-jure.com. Dakle sve podatke preuzete iz naše rute sekcije koristite as is na vlastitu odgovornost.

Sve rute objavljene na ovoj web stranici su dostupne u obliku rar arhive koja sadrži podatke u dva najzastupljenija formata zapisa te se mogu koristit na većini GPS uređaj, uređaja iz Garmin, Magellan, Lowrance, Brunton i MLR ponude primjerice te dvama najpopularnijim ‘mapping’ programima, Garmin-ovim MapSource-om te Des Newman-ovim OziExplorer-om. Ukoliko koristite neki drugi uređaj ili program na internet je dostupno bezbroj konvertera tako da ni to ne bi trebalo predstavljati neki problem no ukoliko do njih ipak dođe spremni smo pomoći i odgovoriti na sve upite.

Također je važno pripomenuti da je ova web stranica i njen sadržaj zaštićen od strane HPD-a Sveti Jure Zagvozd te je zabranjena svaka redistribucija ili reprodukcija bilo kojeg dijela sadržaja u bilo kojoj formi za bilo koju svrhu.

Nije dozvoljena (osim sa izričitom pismenom suglasnošću HPD-a Sv. Jure) bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke distribucije materijala.

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji ili putem naše službene Facebook stranice. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.

Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!