Par fotki sa prošlovikendne rute, Brzice - Trobukva - Sudrupa - Poleganusa - Radica kamenice - Mislje...

Written by Teo Bartulovic.

Konačno sam uhvatio malko' vremena da stavim u pogon Lightroom i Photoshop te exportiram nekoliko fotki s nezaboravnog vikenda za nama. Prekrasno vrijeme, pomno isplanirana ruta, prelijepi vidikovci, tri dana Biokova, neke stvari se stvarno ne mogu kupiti novcem a niti opisati riječima al' zato imamo fotke, a one kažu govore više od tisuću riječi, svaka je priča za sebe. 

Anyway, s usponom smo krenuli iz Brzica u petak kasno popodne te izišli do Kaoca u jednom dahu. Obzirom da je lovačka brvnara u raspadajućem stanju noćili smo u šatorima te ujutro ranom zorom odmah poslije kavice od kućice preko Spilica nastavili put Trobukve gdje smo ujedno napustili markirane puteve i krenuli oštro prema Poleganuši uz sam rub Sudrupe u namjeri da se što prije i što kraćim putem probijemo do Radića kamenicama jer smo bili poprilično tanki sa zalihama vode a sa svakom minutom sunce je neumoljivo pržilo sve jače i jače.

Nakon lutanja po grebenima i vrtačama po najvećem zvizdanu' satisfakcija koju smo osjetili kada su se ispred nas konačno ukazale Radiča staje je bila pregolema, ne toliko zbog samih staja, niti zbog glavatog kupusa koji je netko svake godine posadi u kutu doca podno jedne od staja već zbog toga što smo gotovo posve dehidrirali a Radica stanovi su poznati upravo po kamenici s pitkom vodom koje ima na pretek tijekom cijele godine. 

UPOZORENJE:

Svi oni koji planiraju krenuti ovim putem trebali bi imati u vidu da sve dolje od Čagljevih staja pa tu do Radića kamenica nema niti jednog, jedinog izvora pitke vode. Naravno, postoji poneki bunarić tu i tamo ali gotovo svi su urušeni i zahtijevaju dezinfekciju bilo tabletama, prokuhavanjem ili UV sterilizatorima.

A kad već govorimo o pitkoj vodi ova na Radica kamenicama je priča za sebe, tako čista, tako hladna, tako iskonska i tako uređena otvorena kamenica se ne može naći na ovim prostorima. Nakon što smo obnovili zalihe vode i prigrizli nešto nastavili smo put Biokovskom planinarskom stazom prema Čulici odnosno Misljena i usput zastajali svako malo kako bi uživali u pogledu.

Ponajviše zahvaljujući laganom burinu koji je puhao već nekoliko dana i posve razbistrio atmosferu iznad i uokolo Biokova, pejzaži koji su se prostirali pred nam su bili tako dojmljivi da mi nisu dali priliku da ispustim fotoaparat iz ruke :) Nešto od toga možete vidjeti u galeriji uz nadu da ću kad zahladi naći nešto više vremena i probrati još koju sliku te dodati u galeriju. 

Nakon pola sata hodanja po označenoj stazi opet smo skrenuli s puta prema sjevernoj strani i zadnjoj ishodišnoj točci drugog dana, Mišljenu i Stražbenici putem preko ledenice koju puk sa sjeverne strane zove Jezero. Martin se odlučio na spavanje u lovačkoj kućici na sjvernom rubu vrtače dok smo ja i Strela postavili kamp u docu podno kućice što će se poslije pokazati kobnom greškom.

Naime iako se radilo o najtoplijem mjesecu u godini temperatura te noći se spustila nevjerojatno nisko, da nismo znali drčat' smrzli bi se. Zima se zavukla u svaku poru ovog oronulog skeleta, jutro je bilo tako prohladno da sam Garmina prebacio u test mode kako bi provjerio temperaturu i s nevjericom u očima očitao samo dva stupnja celzija, pogubna temperatura za moje upaljene angine i spavanje na otvorenom :]

Obzirom na to da smo planirali da se s 1450 metara nadmorske visine spustimo ravno na nulu i okupamo poslijepodne na 'Zagvoškoj' plaži, nismo se dugo zadržavali već smo odmah po raskopavanju kampa krenuli niz Drljenovac put Zagvozda te okončali šesti vikend zaredom na obroncima Biokova.

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji ili putem naše službene Facebook stranice. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.


Autor: Teo Bartulovic
Photo: Teo Bartulovic
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!