Evo i jedne sjajne vijesti iz Nepala!!

Written by Teo Bartulovic.

00 vraca sKapetan duge plovidbe Antonio Jelčić (41) rodom iz Metkovića, a životom iz Zagreba, koji je ujedno i član našeg malog HPD-a iz Zagvozda popeo se 20.05. na Mt. Everest, a 22.05. na Lhotse. Antonio je uz Stipu Božića i našeg zeta Marija Celinića treći naš član HPD-a sa najvećim svjetskim vrhom pod nogama!!

Uz Everest dva dana poslje popeo je i 8516 metara visoki Lhotse, četvrti najviši vrh na svijetu. Tim je postignućem postao prvi Hrvat kojemu je pošlo za rukom da osvoji ova dva vrha i prvi Hrvat koji je odjednom osvojio dva vrha viša od 8000 metara. Na oba vrha razvio je hrvatsku trobojnicu na kojoj su imena njegovih kćerkica Rite i Ramone.

ispenjavši dva osamtisučnjaka u dva dana Antonio je ušao u hrvatsku, ali i svjetsku alpinističku povijest.

Pripreme za ovu ekspediciju trajale su deset mjeseci. Dio tih priprema Jelčić je odradio na brodu, dok je navigavao, a dio na Sljemenu. Veliku pomoć u pripremama mu je pružio Mario Celinić, koji je jedini uz Stipu Božića popeo svih sedam najviših vrhova na svjetskim kontinentima, a od velike pomoći mu je bio i sam Stipe Božić.

Prijatelj Mario Gabud iz Sesveta, koji je stručnjak za pripremu sportaša, pomagao mu je u tom segmentu priprema, a kako nam je rekao pripremao se i puno čitajući o tim usponima.

Eto, nakon 10 mjeseci priprema, nakon aklimatizacije na Himalaji, nakon, zbog lošeg vremena prvog neuspjelog penjanja na Mount Everest, trud se kapetana Antonija Jelčića isplatio i ušao je svojih pothvatom u alpinističku povijest.

Antonio Jelčić
Everest 20.05.2024

Antonio Jelčić
Everest 20.05.2024

Antonio Jelčić
Lothse 22.05.2024

Antonio Jelčić
Lothse 22.05.2024


Autor: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2016 - All Rights Reserved!