Zečev klanac - Osovo - Kozjak - Sv. Jure - Podrašac - Mišljen - Brzice

Written by Teo Bartulovic.

Ovih dana konačno sam uhvatio pet minuta vremena da se uhvatim u koštac sa fotkama koje sam napravio na turi od prije par tjedana koja prolazi rijetko posječenim dijelom Biokova starom i zaboravljenom stazom kojom su nekad mještani Župe hodočastili Svetom Juri. Na zavit se išlo preko Čulije, prolazilo kroz Osovo(staza će biti posebno obrađena u GPX sekciji) da bi se na kraju preko Oštruljka i padina Kozjaka izbivalo podno Svetog Jure (vidi kartu).

Tura se od izvorne razlikuje u tome što sam u nju ubacio uspon na Kozjak dok je hodočasnička staza išla njegovim podnožjem i naravno što se nisam zaustavio na vrhu već se isto tako posve zaboravljenom i zapostavljenom stazom preko Dvoćulka spustio prema Podrašcu te noćio na Ozdrvači.

Drugi dan je protekao u manje-više istom ritmu probijajući se zaraslim starim pastirskim stazama prema Katušića stanu te potom prema Mišljenu i Stražbenici. Jedina razlika u odnosu na prvi dan je bila ta što sam poskoke zamijenio puno ugodnijim i vedrijim društvom a spartansku prehranu slasnom i masnom spizom koju su Jele i Anela donijele u susret znajući da će me zbog mog minimalističkog pristupa prehrani u planini naći i gladna i žedna :D 

Dolac Osovo (944 m n/m) najveća je vrtača u Parku prirode Biokovo a čine ga Veliko Osovo, Malo Osovo te Nugal. Najimpresivnije su svakako dimenzije ove vrtače, promjer na dnu smjerom Istok - Zapad iznosi 600m, a vrh sa svojih 1900m je još impresivniji. U smjeru Sjever - Jug vrtača je nešto skromnijih dimenzija pa se tako na dnu pruža u dužini od 80m dok se vrh proteže do 800m, te dubine po padini do 900m i visinske razlike od 482m.
Detaljna statistika i virtualni pregled staze
 
Ukupna duljina:

21.1


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star   star   star     
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star   star   star   star
Sagoreno ćevapa: burger   burger   burger   burger   burger 
Polazište: Zaseok Turići (620 m)
Odredište: Zaseok Brzice (420 m)
Ukupni uspon: ˄ 12,3 km / 1917 m
Ukupni spust: ˅ 8,90 km / 1806 m
Minimalna visina: ≈ 426 m
Maksimalna visina: ≈ 1754 m
Markacija staze: 'Off road'
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Ruta je iznimno zahtjevna i velikim dijelom prolazi posve neprohodnim područjem pa se prolazak istom preporučuje isključivo uz pratnju iskusnih vodica!!

zec-brzice-3d-s
3D pogled na kompletnu rutu
osovo pticja perspektiva s
Pogled na Osovo iz pticje perspektive...(click to enlarge)
POVEZNICE

Četverodnevni pohod na sv. Juru

Četiri dana uzduž i poprijeko Biokova ;-)

Stazama naših didova do Mucića ledenice i natrag

Dolac Osovo: najveća vrtača u Biokovu

Trenutno dostupne rute

Biciklističke (MTB) rute po Zagvozdu i okolici

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
39
MTB: Zagvozd - Sudišće - Kaoci star  star  star star  star  star
-
More to come shortly....    

Rute na kojima trenutno radimo i trebale bi bit dostupne uskoro

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
 
Lovrinčevići - Lokvice - Matkov bunar - Sv. Jure    
 
Mucići - Ledenica - Sv. Jure    
 
Dedići - Sv. Ilija - Ščirovac - Šute    
 
Milići - Sv. Jure - Lokva - Ozdrvača - Kaoci - Brzice    
 
Brzice - Kaoci - Poleganusa - Radica kamenice - Misljen - Stanići    
 
Župa (Takalo) - Gradska špilja - Čulija - Jarova rupa - Vlaka - Sv. Rok    

OBAVEZNO pročitati pravilnik prije preuzimanja ruta!

warning th Početkom 2010. Hrvoje Zrnčić predložio je Komisiji za planinarske putove HPS-a ideju o novoj vrsti planinarskih putova, tj. trasiranju novih službenih planinarskih putova koji bi za razliku od klasičnih bili digitalno 'markirani'. Zajedničko objema vrstama putova je njihovo redovito održavanje pri čemu prvenstveno mislimo na osiguranju njihove prohodnosti a oo što ih razlikuje su vrste oznaka. Klasični planinarski putovi su označeni bojom na terenu i to crvenom i bijelom sukladno markacijskom pravilniku.Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!