FOTO REPORT: Hodočašće Sv. Juri na Biokovu

Written by Teo Bartulovic.

culak 00 sZabiokovski katolički puk već stoljećima štuje svoje Biokovske svece pa je tako prema već ustaljenom običaju, zadnje subote u mjesecu srpnju na najvišem vrhu Biokova, 1762 metra visokom Svetom Juri služena sveta misa a nakon što su se stišali dojmovi kao i obično donosimo izdašnu fotogaleriju i kraći tekstualni osvrt.

Planinarima i hodočasnicima koji su pristigli iz smjera Milića te nešto manje zahtjevnom stazom preko Ljubovića pridružio se i iznimno velik broj vjernika koji su pristigli automobilma najvišom hrvatskom prometnicom pa se usprkos oprečnim i nepovoljnim vremenskim prognozama na misi okupilo petstotinjak vjernika.

Misno slavlje je ove godine trebao predvoditi župnik župe Sv. Ivana Krstitelja (Župa Bijakovska) don Ivan Turić, no on je čast da okupljeno mnoštvo povede u procesiju prepustio don Draženu Baliću koji je ujedno održao i svetu misu uz koncelebraciju don Maria Čaglja i don Jure Vrdoljaka.

Ja sam se ove godine odlučio da tradicionalno noćenje na Očescima zamijenim noćnim usponom a noćni uspon na Sv. Juru u 'vuk samotnjak' stilu sam po sebi baš i nije nešto o čemu bi se moglo pisati na dugo i na široko i stoga ću prepustit fotografijama da vam ispričaju svoju priču i prenesu dio ugođaja sa najviše vrha Biokova!

Na kraju bih još samo iskoristio priliku da vas sve povezemo na posljednje ovogodišnje hodočašće i treću misu u nizu koja će se održati 16. Kolovoza u crkvici Sv. Roka, na istoimenom vrhu. Ove godine hodočašće se iznimno preklapa sa blagdanom Sv. Roka što je još jedan dodatan motiv da nam se pridružite.

FOTO REPORT

Osim pješke do vrha se može i cestom koja vodi od ulaza u park-prirode na području Gornje Podgore sve do vrha Sv. Jure u dužini od 23 kilometra, a ujedno je i najviša prometnica u Republici Hrvatskoj. Početak gradnje seže u 19. Stoljeće kada su vojnici austro-ugarskog cara Franje Josipa 1878. g. probili makadamski put do prijevoja Staza koji se nalazi na visini od 897 m, pa dalje prema Zabiokovlju. Cesta je imala vojnu funkciju, a napravljena je radi lakšeg zauzimanja Bosne i Hercegovine, tada pod turskom vlašću. Radovi se nastavljaju 1964. godine na inicijativu tadašnje Televizija Zagreb zbog izgradnje televizijskog odašiljača a završena je i asfaltiran 1978. godine.

Početak gradnje seže u 19. Stoljeće kada su vojnici austro-ugarskog cara Franje Josipa 1878. g. probili makadamski put do prijevoja Staza koji se nalazi na visini od 897 m, pa dalje prema Zabiokovlju. Cesta je imala vojnu funkciju, a napravljena je radi lakšeg zauzimanja Bosne i Hercegovine, tada pod turskom vlašću. Radovi se nastavljaju 1964. godine na inicijativu tadašnje Televizija Zagreb zbog izgradnje televizijskog odašiljača.

Cesta je prema prvotnim planovima trebala krenuti iz mjesta Zagvozda sa sjeverne strane, ali je zbog utjecaja raznih lobija i interesnih skupina plan promijenjen pa su građevinari umjesto gradnje nove ceste sa sjeverne strane nastavili rad na staroj austro-ugarskoj cesti od prijevoja Staza do Sv. Jure.

Na mjestu odašiljača nekad se nalazila crkvica Sv. Jure koja je srušena zbog gradnje istog, a 1968. godine sagrađena je nova betonska crkvica na istočnoj strani glavice. Izvorna crkvica je postojala još u XII stoljeću, o čemu svjedoči kamena ploča koja se nalazila iznad oltara stare srušene crkvice.

Misno slavlje u crkvici svetog Jure održava se zadnje subote u srpnju. Iako je 23. travnja svečev dan dugo vremena misa se slavila 31. kolovoza da bi se i taj datum sada pomakao na zadnju subotu srpnja, a sve radi vremenskih uvjeta planine. Vjernici je posjećuju cijele godine a posebno na svečev dan, na misno slavlje većina vjernika dolazi pješke opisanim stazama.

Blagdan sv. Jure slavi se 23. travnja, spominjući se tako njegove smrti u vrijeme progona kršćana od ruke cara Dioklecijana pri ćemu aalja naglasiti da neki izvori kao godinu smrti sv. Jure navode godinu 290 dok drugi tvrde kako se radi o 303. godini.

Kompletan album je također dostupan i na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko).

juraj 01
POVEZNICE

Kalendar aktivnostii

Četverodnevni pohod na sv. Juru

Planinarski križ sa crkvice svetog Jure

Radiotelevizijski odašiljač Biokovo na Sv. Juri

Crkvica svetog Jure na Biokovu je na vrdolskoj strani

Eko akcija: Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti!

GPX: Milići - Očesci - Sv. Jure

GPX: Turija - Ljubović - Sv. Jure

GPX: Turija - Sv. Jure - Lokva - Motika - Sv. Ilija - Bast - Dedići


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović & Marija Rako & Vito Miloš
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2014 - All Rights Reserved!


petstotinjak