Akcija uređivanja i obnove markacija na najfrekventnijoj stazi prema Sv. Juri

Written by Teo Bartulovic.

markiranje s Kantica boje, pinelić, par kosora, motorna pila… ..dodajmo tome lipo' vrime', vrijedne ruke, puno dobre volje i za ne vjerovati je što se toga lijepog i dobrog može napraviti za jedno prijepodne. Kao što smo i najavili putem web-a i naše službene facebook stranice, sa malom odgodom smo prionuli čišćenju, uređivanju te obnovi markacija na najfrekventnijoj planinarskoj stazi koje vodi prema najvišem vrhu Biokova, a sve u sklopu zacrtanog plana obnove svih staza sa sjeverne strane Biokova za koje je HPD Sv. Jure preuzeo obvezu čišćenja, uređenja i održavanja.

Na zbornom mjestu u centru Zagvozda se kao i obično okupila šarolika ekipa, od najmlađeg Lovre sa svega osam godina, preko dvojice novaka u društvu, Jakova i Matea do naših penzionera u poodmaklim godinama. Obzirom da brojčano i nismo bili osobito jaki odlučili smo se da je bolje odraditi jednu rutu kako treba nego raspršiti snage na dvije staze i na kraju ne napraviti ništa.

Park Prirode nam je ustupio svoj kombi pa je kompletna akcija bila nešto lakša za odradit jer smo se njime dovezli do vrha gdje smo se podjeli u dvije grupe. Naš certificirani marker Jadrnako te Mladen, Lovre i moja malenkost su se pozabavili markacijama dok se ostatak ekipe zadužen za čišćenje staze žustro odmaglio prema prvim bukvama obzirom da na goleti baš i nisu imali odveć mnogo posla.

Markiranju se pristupilo studiozno te se osim obnove starih dodalo i nešto novih na ključnim mjestima pa će uspon hodočasnicima krajem sedmog mjeseca biti znatno olakšan, osobito na ovom završnom dijelu podno Seveljeva brijega.

Na odmorištu Očesci smo kratko predahnuli i objedovali a tu je ujedno i krenu zahtjevniji i ozbiljniji posao na čišćenju i tršenju šume. Zima je bila duga i hladna i ostavila popriličan nered na stazama u vidu prepolovljenih bukvi koje su na pojedinim mjestima posve zakrčile prolaz a makija i sitno raslinje je u nižim dijelovima toliko nabujalo da je znatno otežavalo prolaz.

Da ne duljim i ne davim vas ne potrebni detaljima dodao sam par fotografija kako bi stekli pravi i slikovitu predodžbu o tome kako je sve skupa izgledalo.POVEZNICE

GPX: Milići - Očesci - Sv. Jure

Pravilnik o markiranju Hrvatskih planinarskih putova

Četverodnevni pohod na sv. Juru

Planinarski križ sa crkvice svetog Jure

Radiotelevizijski odašiljač Biokovo na Sv. Juri

Crkvica svetog Jure na Biokovu je na vrdolskoj strani

GPX: Turija - Sv. Jure - Lokva - Motika - Sv. Ilija - Bast - Dedići

20130623-IMG 2458
Okrugla markacija osnovna je oznaka u markiranju i ona se postavlja kad god je to moguće.... (click to enlarge)

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!

dali svoj obol na ovogodišnjim pripremnim akcijama