Danas se obilježava međunarodni dan planina

Written by Teo Bartulovic.

ecology 00 sMeđunarodni dan planina proglasila je opća skupština UN-a 2003. godine, 11. prosinca, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša jer one osiguravaju većinu pitke vode te su utočište mnogim biljnim i životinjskim vrstama.

Ovogodišnji Međunarodni dan planina posvećen je temi „Planine – Ključ održive budućnosti“ čiji je cilj istaći da su planine glavni pokretači održivosti ekonomskog razvoja u kontekstu borbe protiv siromaštva, pri čemu se poseban naglasak stavlja na kontinuiranost i ekološku prihvatljivost proizvodnje dobara koja daju planine.

Tim povodom, nacionalni park Sjeverni Velebit te parkovi prirode Velebit, Biokovo, Papuk i Učka, organiziraju bogati program za građane, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

"Hrvatska ima tri planinska nacionalna parka i šest planinskih parkova prirode, što već samo po sebi pokazuje visoku svijest o važnosti očuvanja planina. Gorsko i planinsko područje zauzimaju čak 21 posto teritorija Hrvatske, dok u Europi zauzimaju 17 posto. Zaštita planina i planinskih staništa, očuvanje izvora pitke vode, šuma i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta važan su dio održivog razvoja za koji smo se opredijelili", poručio je povodom Međunarodnog dana planina resorni ministar Mihael Zmajlović.

Tako će se u javnoj ustanovi Park prirode Velebit, na lokaciji Crnika, u blizini Centra za zaštitu ptica grabljivica, u prirodu pustiti oporavljeni bjeloglavi sup. U petak će biti organizirana proslava u dvorani Društvenog doma Krasno te će biti prikazane prezentacije o parku, predstavljene knjige i film o arhitektonskim i prirodnim bogatstvima toga područja.

Ovogodišnji Međunarodni dan planina Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ obilježiti će u srijedu 11. prosinca 2013. godine, u suradnji sa Speleološko alpinističkim klubom „Ekstrem“ i Hrvatskim planinarskim društvom „Biokovo“ iz Makarske čišćenjem i označavanjem (markiranjem) podgrebenske planinarske staze izvor Vela (pl. stz. Kotišina-Tučepi) – Trnova (pl. stz. Makar – Kotišina).

Park prirode Učka u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, organizira prigodan program za učenike škola članica Mreže škola Parka prirode Učka: Lupoglavac, Veprinac i Lovran. Također, u Prirodoslovnom muzeju Rijeka održat će se predavanje i edukativna radionica pod nazivom "Zzzimski san" te predavanje na temu "Park prirode Učka - prirodne vrijednosti, zaštita i edukacija".

"Vjerujemo da će pokretanje ove teme pomoći u podizanju svijesti o tome kako nove prilike mogu donijeti korist stanovnicima kako planinskih tako i drugih predjela, a da se pri tome ne naruše postojeći planinski društveni i ekološki sistemi", navodi se u ovogodišnjoj poruci FAO-a u povodu Međunarodnog dana planina.

Planine su važne za život! Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti. Planine opskrbljuju sa čak 70 posto cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali i čak svakom desetom stanovniku planete.

Usprkos tome, zbog konstantnog uništavanja okoliša, čemu su uzroci klimatske promjene, rudarska industrija, oružani sukobi te glad i siromaštvo, ta čudesna mreža planinskog života je pod stalnom prijetnjom.

POVEZNICE

Eko akcija: Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti!

Jake snage Bartulovića raskrčile svoj tradicionalni smjer uspona prema Kaocima

Akcija uređivanja i obnove markacija na najfrekventnijoj stazi prema Sv. Juri

cistoca s
Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti! (click to enlarge)


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!