Sanacija oštećenja na crkvici Svetog Ilije na istoimenom biokovskom vrhu

Written by Teo Bartulovic.

00 ilija sJedan od najljepših sakralnih objekt na Biokovu, crkvica Svetog Ilije, zaštitni znak istoimenog Biokovskog vrha koju su na starim temeljima rekonstruirali i posve obnovili mještani župe Zagvozd dvijetisućite godine ozbiljno je oštećena je u nedavnoj oluji.

Naime kao i mnogo puta do sada Sveti Ilija je opravdao svoju Gromovničku reputaciju a priroda se svom svojom destruktivnom silinom obrušila na kapelicu te znatno oštetila krovište, križ te posve izvalila ulazna vrata skupa sa okvirom što je naravno zahtijevalo promptnu reakciju i popravak.

Višebrojni udari groma su uspjeli slomiti kamen ali ne i duh zabiokovskih planinara koji su od pamtivijeka prkosili silama prirode kako bi očuvali stoljetnu tradiciju hodočašćenja svojim Biokovskim svecima, Svetom Juri, Svetom Iliji i Svetom Roku.

Neke crkvice su rušile prirodne, neke su pak rušile neke druge sile al' sve su ponovno stasale na istom mjestu, sve osim one koja je bila srušena od ljudske ruke i prinudno je izmještena jer je njeno mjesto uzurpirala čelična grdosija u obliku TV tornja ali to je neka posve druga priča.

Anyway, obzirom da je osim popularizacije planinarenja kao takvog, naša osnovna misija upravo očuvanje materijalnog i kulturnog naslijeđa te održavanje mreže drevnih staza, staja i kapelica izgrađenim vrijednim rukama naših djedova koji su desetljećima trgali kamen iz zagrljaja škrte biokovske grude, mala ali vrijedna skupina članova HPD-a Sv. Jure je krenula ka jednom od najnepristupačnijih Biokovskih vrhova s ciljem saniranja navedenih oštećenja.  

Kako se trebalo iznijeti znatnu količinu materijala, alata i vode izabrali smo nešto lakši smjer pristupa nemarkiranom stazom preko Kaoca, Stražbenice i Kuranika no to nije odveć pomoglo pa se naporan uspon sa teretom na leđima odužio i uzeo nešto više vremena od planiranog zbog čega smo se odmah po dolasku na sam vrh promptno bacili u akciju.

Ni stanje na kapelici nije bilo obećavajuće, krovište je bilo ozbiljno oštećeno na pročelju ali i na stražnjem kraju gdje je također nedostajao jedan kupin te nekoliko ploča. Vrata su bila posve izbačena iz svog ležišta a i križ koji su kolege iz baške vode zalijepile nekidan je zahtijevao dodatno učvršćenje jer utvrđene samo na taj način ne bi odveć dugo odolijevao surovim vremenskim uvjetima kakvi vladaju na Sv. Iliji.

Nakon nekoliko sati predanog rada uspjeli smo popravit sva oštećenja s tim što ćemo na ulaznim vratim morati napravit još nekoliko preinaka i dodatno ih učvrstiti kao bi izbjegli da ovakav scenarij ponovi. Zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom je posve potisnuo osjećaj umora i iscrpljenosti pa smo puni elana sjurili natrag prema Zagvozdu najkraćom mogućom rutom, gotovo pravocrtno prema Dobrom dolu i starom selu u koje smo stigli u kasnim popodnevnim satima a kako je sve izgledalo kao i obično možete vidjeti u galeriji.IZ ARHIVA


Vrh Sveti Ilija (N 43° 22' 17.2'' E 16° 59' 49.5'') i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjega dijela Biokova, iznad zaseoka Rastovac u općini Zagvozd. Ime vrha i nadmorska visina su napisani na kamenu ispred ulaza u kapelicu, a žig je ugrađen u desni zid.

Kapelica koju su obnovili moji sumještani iz župe Zagvozd prije nekih desetak godina (2000. da budem precizan) je, ako ne najljepši, ondanajizvornijih sakralni objekt na Biokovu (Slika 6), autohtono zdanje sazidano na starim temeljima iz Biokovskog kamena uz minimalnu uporabu betona.

Bez obzira na to koji pravac izaberete uspon će biti iznimno dug, naporan i težak zbog velikih sipara te izloženosti suncu. Ovdje su okvirna vremena za najpopularnije pravce uspona: Bast - Bunar Mijaći - Sveti Ilija 4 h; Bast - Osičine - Sv. Ilija 4.30 h; Lokva - Motika - Sv. Ilija 4 h; Dedići - Dobri dol - Sv. Ilija 4 h; Šute - Vrataca - Sv. Ilija 4:30 h; Brzice - Drljenovac - Mišljen - Sv. Ilija 6:30 h.

ilija 01 s
Misa na Sv. Iliji (2012 god).

POVEZNICE

Kalendar aktivnostii

Hodočašće Svetom Juri na Biokovu

Hodočašće Svetom Roku na Biokovu

Hrvatski mitovi i legende: Kako je Ilija postao Sveti Ilija Gromovniku

Hodočašće i misno slavlje na Biokovskom vrhu Sveti Roko

Sveti Ilija Gromovnik okupio mnoštvo vjernika na najnepristupačnijem Biokovskom vrhu

Planinarski križ sa crkvice svetog Jure

Crkvica svetog Jure na Biokovu je na vrdolskoj strani


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2014 - All Rights Reserved!