Tako blizu a tako daleko: Vlada 'zatrpava' tunel Sv. Ilija?!

Written by Teo Bartulovic.

tunel 00 Razočarani mještani Zabiokovlja okupili su se kod sjevernog portala tunela Sveti Ilija nezadovoljni odlukom da se prolazak kroz tunel naplaćuje. Prema riječima zamjenika ministra pomorstva, prometa i veza Zdenka Antešića, cestarina za prvu skupinu vozila mogla bi iznositi 16 kuna plus PDV, odnosno 20 kuna, a prihod bi trebao pokriti izvanredne i redovne troškove održavanja tunela.

Premijer Zoran Milanović naglasio je kako je tunel 'skupa stvar' u koju, ako se želi sigurnost i kvaliteta, treba ulagati cijelo vrijeme. Ne možemo biti demagozi, i u Austriji se plaćaju tuneli iako se autoceste koriste uz vinjetu, koja stoji 100 eura godišnje', dodao je Milanović.

Premijer je naravno u pravu, ne možemo biti demagozi i upravo zbog toga bi trebao znati da ZAGVOZD nije ŠPIČKOVINA i da ovaj prosvjed nije demagogija već pokušaj domicilnog stanovništva da skrene pozornost na teške uvjete života na Biokovskom kamenjaru i besramni pokušaj birokracije da im se naplatom tunelarine otme stoljetni san o prolasku kroz Biokovo.

Zbog Bikovskog masiva zabiokovlje je bilo doslovce amputirano od mora i obale kojoj gravitira a tunel je trebao stanovništvo Zagvozda izvući iz slijepe ulice, iz ćorsokaka u kojem tavori još od brončanog doba kada su se na prostor Imotske krajine naselili se pripadnici ilirskog plemena Delmata. Prvi tragovi naseljenosti na ovom području sežu još dalje u povijest, u doba neolitika o čemu svjedoče malobrojni nalazi kamenog oruđa s arheoloških nalazišta na području Grabovac i Zagvozd.

I sam Petar Gudelj, jedan od pjesnika koje nazivamo 'majstorima jezika' te istinskim zaljubljenikom u lokalni izričaja, običaje i folklor za Zagvozd je kazao da mu je 'Ime doletjelo s mora.' 'Jedno vrijeme sjedilo među orlima i gavranima, na bijakovskoj stijeni, pa sletjelo u prostrano Zabiokovlje, raširilo krila: od Orljače do Milića gradine, od Sridnje gore do Gologa brd... .. .'

Da izbjegnem demagogiju koja nam se spočitava od strane vlade na kraju ću samo kratko remizirati da su mještani Zagvozda itekako svjesni da se ovdje radi o skupoj investiciji i objektu koji iziskuje složeno održavanje i upravljanje i ako je naplata tunelarine neizbježna onda bi se barem trebalo omogućiti domicilnom stanovništvu prolaz po povlaštenoj tarifi odnosno kupnja godišnje vinjete! Uostalom ako otočani imaju 50% popusta na pristup kopnu Jadrolinijinim linijama onda bi i Zagvožđani trebali dobit iste uvjet ua pristup moru putem tunela Sv. Ilija!?

Sve druge opcije su apsolutno neprihvatljive i samo će produbiti apatiju i osjećaj beznađa u kojem se nalaze stanovnici ovog kraja kojima je tunel bio jedina nada za opstanak na ovim prostorima.

Bikovo, prirodna barijera koja bi mogla ostati ne premostiva prepreka za lokalno stanovništvo i nakon otvorenja tunela...
Bikovo, prirodna barijera koja bi mogla ostati ne premostiva prepreka za lokalno stanovništvo i nakon otvorenja tunela...


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!