Planinarski dom pod Vošcem vlasništvo je planinara!

Written by Stjepan Roglić.

vosac 00 sPravomoćnom sudskom presudom završena je pravna trakavica oko privatizacije Planinarskog doma „ Pod Vošcem „ na Biokovu. Tim aktom sud je vratio u vlasništvo HRVATSKOG PLANINARSKOG DRUŠTVA BIOKOVO MAKARSKA planinarski dom koji su oni sagradili davne 1934. godine. Ovu radosnu vijest javio mi je naš Bušo (Stipe Bušelić) nisam mogao doći sebi, ne vjerujem, iako sam uključen u ovu priču ... zadovoljno kažem IMA BOGA!

Preskočiti ću priču oko privatizacije na hrvatski način, ali napisat ću nešto o planinarskom domu kroz povijesti. U planini Biokovo nad Makarskom, 500 metara sjeveroistočno od vrha Vošac (1422 m) je smješten Planinarski dom 'Pod Vošcem'.

Kuća je kamena katnica usred borove šumice lijepo uklopljena u sjeveroistočnu stranu vrtače na 1300 metara nadmorske visine, koja ima gustirnu za vodu i priključena je na električnu mrežu. Dom je oduvijek križanje planinarski staza i u sustavu BPS-a (Biokovska planinarska staza) nosi oznaku KT 11. Pješački mu se može prići iz više smjerova sa južne i sjeveren strane a najbliži smjer pristupa je iz smjera Makarske za što je potrebno oko 3 sata a uz to može mu se pristupiti i automobilom najvišom hrvatskom prometnicom.

Za upravitelja šumarije u Makarskoj postavljen je šumar ing. Igo Oraš koji je došao iz Splita. Pokrenuo je inicijativu te sudjelovao u osnivanju planinarskog društva u Makarskoj 1929. godine. Isti je izabran za njenog predsjednika, te sudjeluje u dodjeli parcele na Vošcu od 1000 m2 na čijem se prostoru gradi planinarski dom. Nakon trogodišnje gradnje dom je otvoren 20. svibnja 1934. godine. Tada je istaknuto u govoru kolika je važnost doma za razvoj turizma koji predstavlja sintezu morskog i planinskog turizma. Samim graditeljima poručeno je da čuvaju svoj dom, jer je on sagrađen samo za korist naroda… Tako su rijetki entuzijasti prirode s dovoljno uma i energije stvarali temelje zdravog planinarstva i kao značajnom elementu turizma ovog kraja. Tijekom Drugog svjetskog rata dom je teško oštećen. Obnovljen je i pušten u rad 18. studenog 1951. godine.

Davne 1935. godine u svojoj knjizi 'Makarska u prošlosti i sadašnjosti' Juraj Zanini piše: 'Sa Vošca pruža se divan pogled na grad, more i otoke. Jedna belgijska firma interesira se oko toga da bi se izgradila žična željeznica (žičara) od Makarske do Vošca … željeznica bi se mogla produžiti do sredozemne ceste (Marmontove) / Prijevoj Turija 700 m /…'

Pogledajte HRT-ov videoprilog o planinarskom domu na Biokovu

Umberto Giromettra profesor na Velikoj Realci u Splitu kao planinar i prirodoslovac član PD Mosor Split u tekstu Na Biokovu u Hrvatskom planinaru iz 1929. godine opisuje prostor Biokova: 'Nema naime pera koji bi moglo da dade makar blijedu sliku velebnih ljepota i jakih kontrasta između blage pitomosti mora i strogih ali veličanstvenih izraza tamnih i surih planinskih hridi …'.

Njegov kolega profesor geografije dr. Ivo Rubić piše u Hrvatskom planinaru 1949. godine o planinarskom domu (još nije obnovljen od bombardiranja u Drugom svjetskom ratu) da je prelijepi objekt bio jako posjećen između dva rata, a bio je izazov za turiste koji su boravili u Makarskoj.

Bilo bi lijepo da u Parku prirode Biokovo ponovo prostor Vošca bude centar razvoja svekolikog turizma. Planinarski objekti na Vošcu i pod Vošcem neka se uklope u kazano: 'kako se dom gradi za korist naroda, u skladu sa prirodom i izvornim planinarstvom ...'.


vosac 01 s

Biokovo opet ima planinarski dom
POVEZNICE

It's a wonderful, wonderful life


Autor: Stjepan Roglić
Photo: uraj Zanini, Teo Bartulović i Stjepan Roglić
Literatura: Umberto Girometta, 1929: Na Biokovu. Hrvatski planinar; Ivo Rubić, 1949: Sa Vošca. Hrvatski planinar; 1927: Biokovo. Hrvatski planinar; Jurica Budanko, 2009: 80 g. 'Biokova'; Hrvatski planinar; Tonći Lalić, 2009: Govor prigodom otvaranja Izložbe 80. godina HPD Biokovo Makarska; Juraj Zanini, 1935: Makarska u prošlosti i sadašnjosti; Mostar
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2014 - All Rights Reserved!