Poticaj stanovništvu: Akcija 'ZASADIMO 1000 IZNAD 1000'

Written by Teo Bartulovic.

00 kumpiri s Gledajući iz današnje perspektive, teško je zamisliti da je sve do prije pedesetak godina svaki obradivi škrip na Biokovu imao svog vlasnika, bila je to škrta zemlja, bez vode, smještena na strmim obroncima pa ju je bilo potrebno ograditi visokim i debelim suhozidima kako bi se to malo plodne zemlje sačuvalo da ju ne raznesu vjetar i kiša.

Ove malene i živopisne obradive površine izgrađene vrijednim rukama naših djedova koji su desetljećima trgali kamen iz zagrljaja škrte Biokovske grude s ciljem olakšavanja teških uvjeta življenja i boljeg sutra budućim pokoljenjima danas propadaju pod zubom vremena ali čini se da je konačno zapuhao je vjetar i da se poljoprivreda lagano vraća u dolce i vrtače Parka prirode Biokovo.

Stariji žitelji Zabiokovlja i Podbiokovlja se sjećaju kako su nekoć biokovski doci i vrtače bili puni poljoprivrednih kultura i proizvoda, uglavnom se radilo o krumpiru, raštiki, raži, pšenice, ječma, tikava. Vlasnici su tim proizvodima, osim svojih obitelji, prehranjivali stanovnike na Makarskom primorju i u zaleđu Rivijere opskrbljujući i ugostiteljske objekte.

S ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom i povratka na tradicionalnu seljačku proizvodnju Javna ustanova "Park prirode Biokovo", će po treći put i ove godine podijeliti vlasnicima biokovskih dolaca koji se nalaze iznad 1000 m nadmorske visine 2000 kg sjemenskog krumpira.

Ovim putem pozivaju se svi vlasnici biokovskih dolaca koji su zainteresirani za sadnju ove kulture iznad 1000 mnv da se jave u prostorije tehničke službe Javne ustanove "Park prirode Biokovo", u srijedu i četvrtak 12. i 13. ožujka 2014. godine, od 08 do 11 sati na adresi Vrgorački put bb. (Prodajni centar Volicija - prizemlje), kako bi preuzeli sjemenski krumpir.

Svim vlasnicima i korisnicima dolaca unutar Parka prirode Biokovo ovom prilikom uručit će se godišnje dopuštenice za slobodan ulaz u Park po simboličnoj cijeni od 50 kuna.

Na ovaj način dobit će se uvid u stvarno stanje količine proizvedenog krumpira u Parku prirode Biokovo, ali i razvijati brend "biokovskog krumpira". Ovaj brend želimo poticati kao tradicionalnu poljoprivrednu kulturu koja je stoljećima prisutna na Biokovu - kulturu izuzetne kvalitete proizvedenu na ekološkim osnovama proizvodnje i na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj.

Kultura izuzetne kvalitete proizvedena na ekološkim osnovama proizvodnje i na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj i do sada je bila jako cijenjena a nekada su biokovski doci prehranjivali primorje. Želimo da Biokovo služi stanovništvu i da se promovira njegova ekološka strana - kazao je Nenad Bekavac, ravnatelj Parka prirode.

Naime u sklopu spomenutog projekta o oplemenjivanju bioksovskih dolaca i vrtača, njihovim je zainteresiranim vlasnicima odnosno lokalnim poljoprivrednicima podijeljeno tisuću kilograma sadnog sjemena krumpira kao poticajna mjera predviđena strateškim dokumentom Parka prirode Biokovo. Doznajemo kako je tom akcijom obuhvaćeno više od 40 poljoprivrednika. Svi su s radošću dočekali prvu subvenciju kojom se ujedno potiče i povratak u planinsko-biokovske dolce, vrtače i pastirsko-težačke zaseoke.

Zagvožđani obnavljaju staze, staje, bunare i kamenice,
te nastavlaju tradiciju sadnje krumpira u Bijakovi!!

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate pitanje ili Vam je neka slika posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

kumpiri
Click to enlarge :)


POVEZNICE

1000 iznad 1000: Pripremne radnje za sadnju biokovskog krumpira

Zagvožđani uspješno obnovili tradiciju sadnje krumpira u Bijakovi!


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Source: Biokovo.com
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2014 - All Rights Reserved!