Foto report sa LAG Summer Festivala

Written by Teo Bartulovic.

summer fest 2 00 Led iz mnogobrojnih Biokovskih ledenica se već desetljećima ne eksploatira u komercijalne svrhe no to ne znači da je duh Biokovskih ledara posve zamro jer se tradicija vađenja leda iz utrobe našeg velebnog Biokova sačuvala i održala na njenim sjevernim obroncima.

Zahvaljujući planinarima HPD-a Sveti Jure iz Zagvozda, te članovima Eko udruge Mucića ledenice koji s velikim entuzijazmom čuvaju tradiciju, Biokovski led je još jednom ugledao svjetlo dana i bio izložen znatiželjnim pogledima domaćih i stranih turista.

Kako smo i najavili, nakon uspješnog i zapaženog izlaganja na ovogodišnjem 'Dalmacija Wine Expu', odazvali smo se pozivu Lokalne Akcijske Grupe Adrion, te uz odobrenje i bezrezervnu potporu Parka Prirode Bikovo donijeli dašak Biokova na Biogradsku rivu. Led je iznenađujuće dobro podnio transport, sparinu, temperaturu i znatiželjne dodire posjetitelja sajma, te je gotovo nedirnut dočekao zatvaranje prvog dana sajma u kasnim večernjim satima.

Cilj festivala je bio "spojiti zeleno i plavo", zaleđe i more, pa se naš egzotični eksponat savršeno uklopio u cijelu priču i plijenio pozornost kako posjetitelja tako i predstavnika ostalih LAG-ova, pa cjelokupnu akciju koja je sa priprema trajala dva tjedna možemo ocijeniti i više nego uspješnom. Podijelili smo gomilu promidžbenog materijala i odgovorili na još više upita, ne samo o ledenici već i o kompletnom području Biokova, njegovom zaleđu i primorju kao iznimno atraktivnoj turističkoj destinaciji na kojoj planina ljubi more na unikatan način.

Uz zahvale osoblju parka Prirode zbog pomoći oko promidžbenog materijala iskoristio bih priliku da se još jednom zahvalim Gđici Dragici na svemu što je napravila za nas, od samog poziva za sudjelovanje do završnog čina na Biogradskoj rivi. Isto tako ne mogu ne spomenuti ostale sudionike koji su prezentirali svoj rad preko LAG Adriona i s kojima smo dijelili štand. Gđicu Maru koja je zdušno promovirala draži Baške Vode, gospodina Šimića i Gđicu Luciju, odnosno njihov 'Cvijet soli' Cvijeta soli, te na kraju gosp. Zoranu Babiću koji je plijenio pažnju svojim hvale vrijednim rukotvorinama.

Naravno, kao i obično tu je i foto galerija koja će vam puno bolje od mene dočarati kako je sve skupa izgledalo, al' imajte u vidu da je dio materija sa mobitela pa kvaliteta možda i nije na razini na koju ste navikli.

Još bih na kraju samo kratko pripomenuo da ce isti ovaj led koji je bio u Biogradu hladiti i članove Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, koji u subotu, 13.07.2013 god. gostuje na 16. kazališnim susretima "Glumci u Zagvozdu", a biti će ugošćeni u Mucićima. Tradicija Bikovskih ledara se nastavlja ;)

Foto report sa LAG Summer Festivala

Uz bavljenje stočarstvom, obrađivanjem dolaca i dočića, sječom drva, zabiokovski starosjedioci su se nekad davno bavili i vađenjem leda iz ledenica kojeg bi potom nosili te prodavali ili trampili po sajmovima kako u Imotskom tako i u Makarskoj u svrhu hlađenja napitaka i čuvanja namirnica.

Pripreme za LAG Summer Festival

Osim ledenice na Dusima duboke oko 100m, te Mucića ledenice, još su poznate i ledenica Jarova rupa, ledenica pod sv. Jurom, led u jezeru na Mišljenu, ledenica iznad Katušića stana te ledenica na Vlaki (pokraj Šutinih stanova). Iz ove zadnje se lede posebno vadio za blagdan sv. Stjepana koji se štuje u Donjem Rastovcu kako bi i domaćini i gosti mogli propisno rashladiti piće.

Osim leda, u biokovskim ledenicama često nalazimo i velike količine snijega koji se 'starenjem' prekristalizira u zrnati snijeg, tzv. 'Firn'. Ovo je osobito izraženo u jamama s velikim ulazima poput Mucića ledenice, gdje zimi padne velika količina snijega koji se tijekom ljeta ne otopi do kraja.

Ledene sige stvaraju se smrzavanjem kapajuće, tekuće i procjedne vode, te vodene pare iz špiljskoga zraka. Smrzavanjem kapajuće i tekuće vode nastaju oblici poput običnih kalcitnih siga - ledeni stalaktiti, stalagmiti, stupovi, zavjese i saljevi. Obično su glatke površine i s rijetko vidljivim kristalnim plohama leda. Tanke su prozirne i bezbojne, a deblje modrikaste do modrozelene ili bijele.

POVEZNICE

Pripreme za sudjelovanje na LAG Summer Festivalu

Zagvoški 'ledolomci' predstavljeni u sklopu vodećeg eno-gastro festivala

Ledenice na biokovu: Jarova rupa

Biokovo - položaj i prirodna bogatstva Zagvozda

Stazama naših didova do Mucića ledenice i natrag

GPX: Milići - Očesci - Mucića ledenica - Ozdrvaca - Jabukov pod - Stanići

Lokalna Akcijska Grupa Adrion


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!