Nevjerojatno detaljna interaktivna fotografija Mt. Everesta i okolne regije

Written by Teo Bartulovic.

Filmaš David Breashears i neprofitna organizacija GlacierWorks kreirali su nevjerojatno detaljnu interaktivnu fotografiju Mt. Everesta i okolne regije kakvu niste vidjeli nikada prije.

Ova 3,8 milijardi piksela teška panoramska fotografija sačinjena od gotovo 500 zasebnih fotki izgleda tako dobro na mom 26-inčnom monitoru da me jednostavno ostavlja bez daha a bez obzira na to kolikim monitorom raspolažete uvjeren sam da će te i vi ostati podjednako fascinirani.

Na slici se nalazi nekoliko hotspotva u obliku malenih zelenih kvadratića koji će vas ukoliko kliknete na njih odvesti na uvećani prikaz lokacije na kojoj se nalaze. Ako tako na primjer kliknete na kvadratić u smješten u donjem lijevom dijelu slike naći će te se u jednom malom šatorskom naselju, baznom logoru i ako onda kliknete na šatoruući će te u njega i vidjeti foto izložbu postavljenu od strane Breashears. Na kraju ako opet kliknete na centralnu fotografiju i vratit će te se na glavni pogled.

Amazing photo of Mt. Everest inspires...and despairs...

Breashears objašnjava da je tek jedna stotina ukupnog materijala kojeg imaju trenutno dostupna na njihovoj web stranici - www.glacierworks.org. GlacierWorks je stvorio isključivo sa ciljem da dokumentirati promjene na ledenjacima tijekom vremena. Njegov cilj je pružiti fotografije kao alata za nastavnike i studente, jer je na fotografijama "promjena, ili nedostatak promjene jasno vidljiva i nepobitna." "Nadamo se pokrenuti novu verziju u lipnju iduće godine, ovo sad je samo mali primjer onoga što namjeravamo napravit."

Svrha same snimke bila je skrenuti pozornost na globalno zatopljenje i kako ono utječe na Mount Everest i povezani glečer Khumbu. "Jednostavno je nevjerojatno, i vrlo smo uzbuđeni zbog te fotografije, jer ljudi vole kliktati na stvari i zumirati ", rekao je Breashears te dodao "Želimo ispričati širu priču o klimatskim promjenama u regiji, i blisko surađujemo s Microsoftom i Kraljevskim geografskim društvom na tom cilju."


Crno-bijela slika prikazuje Kyetrak glečer koji je fotografiran davne 1921 godine od strane major EO Wheeler Royal geografskog društva godine od strane George 'Mallory/Royal Geographical Society' a pomičući klizač na sredini možete ju usporediti sa Breashearsovom slikom na desnoj strani slikanoj 2009 godineCrno-bijela slika pokazuje Main Rongbuk glečer na sjevernoj padini Mount Everesta koji je fotografiran davne 1921 godine od strane 'George Mallory/Royal Geographical Society' a pomičući klizač na sredini možete ju usporediti sa Breashearsovom slikom na desnoj strani slikanoj 2007 godine


David Breashears (rođen 20. prosinca 1955) je američki planinar i redatelj. Godine 1985 je postao prvi Amerikanac koji se dvaput uspeo na Mount Everest. Breashears je možda najpoznatiji po tome što je na pomogao Richardu Bassu pri usponu na Everest čime je on ujedno dovršio plan uspona na sedam najviših vrhova na svakom kontinentu.


Autor: Teo Bartulović
Source: jutarnji.hr
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!