Pripreme za sudjelovanje na LAG Summer Festivalu

Written by Teo Bartulovic.

summer fest 00 Uspješno i zapaženo izlaganje na ovogodišnjem 'Dalmacija Wine Expu', gdje smo u sklopu predstavljana Parka Prirode Biokovo prezentirali prirodni led iz Mucića, rezultiralo je pozivom za sudjelovanjem na LAG Summer Festivalu ispred Lokalne Akcijske Grupe Adrion.

Cilj festivala je 'spojiti zeleno i plavo' na jedan drugačiji način tako da se da prilika svim jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima da izlože svoje proizvode i usluge direktno pred 20.000 turista, u gradu koji je poznat kao turističko središte u srcu Jadrana.

Festival će se održati 5.-7. srpnja 2013. godine u Biogradu na Moru u organizaciji LAG 'Laure' jednog od najstarijih LAG-ova u Hrvatskoj, a kako bi sajam dočekali posve spremni ledenicu smo posjetili tjedan dana prije samog sajma, a sve u cilju stvaranja svih potrebnih preduvjeta da još jednom na najbolji mogući način predstavimo način života kakvim se živjelo nekad na strmim i škrtim Bikovskog obroncima.

Obzirom da se planirani termin odlaska do ledenice poklopio sa otvaranjem 16. kazališnih susreta "Glumci u Zagvozdu" krenenuli smo prije svitanja kako bi u zgusnutom rasporedu uspjeli odraditi posjet ledenici te se pripremiti za poslijepodnevne obveze na otvaranju kazališnih susreta.

Posjet ledenici smo ujedno iskoristili kako bi obišli naše Bikovske krumpire, koji usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama ove godine napreduju iznimno dobro u što se može te uvjeriti na slikama dolje. Osim krumpira jako dobro napreduje i cikla, rasod se primio a nadamo se da će se pomidori i ostalo posađeno povrće trgnuti kad zagrije.

Na putu ka ledenici su me pratili Franko, Marin te Frane Mucić koje sam osim do ledenice odveo i do njihovih visinskih stanova smještenim zapadno od ledenice u smjeru Podrašca. Franko posjeduje stare dokumente iz 1927 godine u kojima se spominju ove staje no ovo je prvi put da ih je posjetio, vidio kako izgledaju i gdje se nalaze.

Nakon obilaska staja smo se spustili u samu ledenicu, potegnuli najdublje do sada i izvukli eksponat iz treće komore, pažljivo ga transportirali na svjetlo dana te se na kraju lagano uputili put Milića.

Pripreme za LAG Summer Festival

Uz bavljenje stočarstvom, obrađivanjem dolaca i dočića, sječom drva, zabiokovski starosjedioci su se nekad davno bavili i vađenjem leda iz ledenica kojeg bi potom nosili te prodavali ili trampili po sajmovima kako u Imotskom tako i u Makarskoj u svrhu hlađenja napitaka i čuvanja namirnica.

Osim ledenice na Dusima duboke oko 100m, te Mucića ledenice, još su poznate i ledenica Jarova rupa, ledenica pod sv. Jurom, led u jezeru na Mišljenu, ledenica iznad Katušića stana te ledenica na Vlaki (pokraj Šutinih stanova). Iz ove zadnje se lede posebno vadio za blagdan sv. Stjepana koji se štuje u Donjem Rastovcu kako bi i domaćini i gosti mogli propisno rashladiti piće.

Osim leda, u biokovskim ledenicama često nalazimo i velike količine snijega koji se 'starenjem' prekristalizira u zrnati snijeg, tzv. 'Firn'. Ovo je osobito izraženo u jamama s velikim ulazima poput Mucića ledenice, gdje zimi padne velika količina snijega koji se tijekom ljeta ne otopi do kraja.

Ledene sige stvaraju se smrzavanjem kapajuće, tekuće i procjedne vode, te vodene pare iz špiljskoga zraka. Smrzavanjem kapajuće i tekuće vode nastaju oblici poput običnih kalcitnih siga - ledeni stalaktiti, stalagmiti, stupovi, zavjese i saljevi. Obično su glatke površine i s rijetko vidljivim kristalnim plohama leda. Tanke su prozirne i bezbojne, a deblje modrikaste do modrozelene ili bijele.

POVEZNICE

Dalmacija Wine Expo

Lokalna Akcijska Grupa Adrion

Zagvoški 'ledolomci' predstavljeni u sklopu vodećeg eno-gastro festivala

Ledenice na biokovu: Jarova rupa

Biokovo - položaj i prirodna bogatstva Zagvozda

Stazama naših didova do Mucića ledenice i natrag

GPX: Milići - Očesci - Mucića ledenica - Ozdrvaca - Jabukov pod - Stanići


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!