Snijeg na Biokovu 23. Lipnja 1957. god.

Written by Stjepan Roglić.

Fotografija snijegom zametene stare crkvice Svetog Jure na Biokovu i ne bi bila pretjerano zanimljiva ako bi zanemarili činjenicu da je fotografija nastala dva dana nakon ljetnog solsticija, 23. lipnja 1957. godine! Fotografiju je u svoj znanstveni rad o prirodi Biokovskog područja u ACTA BIOKOVICA iz 1981. godine stavio dr. fra Karlo Jurišić a njeno otkriće me ponukalo da istražim i saznam nešto više o ovom događaju iz ne tako davne prošlosti. Obzirom da nisam našao nikakvog pismenog traga o ovoj pojavi nije mi preostalo ništa doli razgovarati sa starijim mještanima sa obadvije strane Biokova u nadi da su sačuvali poneku uspomenu na ovaj iznenađujući ljetni snijeg na Biokovskim obroncima.

Na sreću moje nade su obistinile, te mi je moj otac i susjedi iz Župe kazali kako je snijeg pao po vrhovima planine i spustio se sve do 1000 metara nadmorske visine što je uzrokovalo gotovo potpuno uništenje travnjaka i bjelogorične šume u višim predjelima Biokova. Oštećenja raslinja je bilo toliko izraženo da je šuma ponovno propupala i omladila se tek u rujnu mjesecu. Ovo je ponajviše pogodilo zabiokovske pastire jer njihovo blago koje je u pravilu cijelo ljeto provodilo na ispaši po Biokovskim padinama nije bilo u mogućnosti ići na ispašu u vršni dio planine, a da stvar bude još gora znatno su se smanjila i područja na kojima se žela trava i skupljalo sijeno za zimsko prehranjivanje stoke pa stariji ovu godinu pamte kao jednu od najgorih u svom životu.

Stanovništvu na primorskom dijelu planine bilo je čak i teže, jer su bili primorani posve povući svoja stada iz planine i vratiti se u sela. Tučepljani su iz planine vratili više stotina blaga sitnog zuba a šumarija je te godine iznimno dopustila da se žanje trava po borovini uz nadzor lugara. Kolika oskudica sijena je bila govori i to da se u narodu još uvijek prepričava kako tog ljeta niti jedna vlat trave nije propala i ostala nepožeta. Sve ovo su mi kazale su mi dvije Nediljke jedna Tomaš r. Šarić, a druga Bušelić r. Visković tada djevojke koje je kao pastirice snijeg zatekao i zameo u planini skupa s blagom.

crkbica 23 06 2015
(crkvica Sv. Jure 23. lipnja 1957. godine)
POVEZNICE

Biokovo kroz povijest

Planinarski križ sa crkvice svetog Jure

Crkvica svetog Jure na Biokovu je na vrdolskoj strani




Priredio: Stjepan Roglić, lipanj 2015.
Slike: Dr. fra. Karlo Jurišić
Kazivali: Cvitan Roglić, Župa 2015., Nediljka Tomaš r. Šarić i Nediljka Bušelić r. Visković Tučepi 2015.
Literatura: ACTA BIOKOVICA; 1981.
Copyright © Hrvatsko Planinarsko Društvo Sveti Jure Zagvozd - All Rights Reserved!